De kunstmatige intelligentie (AI) race is in volle gang. Voorlopig is Amerika nog aan kop, maar landen zoals China en Rusland volgen op de voet. Volgens de bekende miljardair en ondernemer Mark Cuban is het voor de
Verenigde Staten (VS) cruciaal om te blijven investeren in
AI en zijn koppositie niet te verliezen.
In een
recent interview met CNBC benadrukte Cuban dat AI een sleutelrol speelt in het behouden van een tal van zaken. "Onze plek in de wereld hangt af van onze capaciteit om te investeren in AI," aldus Cuban. Hij waarschuwde dat het niet bijhouden van de wereldwijde AI ontwikkelingen rampzalige gevolgen kan hebben, waaronder een verlies van militaire dominantie, een verlies van concurrentiekracht en een negatieve impact op de waarde van de Amerikaanse dollar.
Kamala Harris vs Trump
Cuban haalde daarnaast het industrieel beleid van Kamala Harris aan, waarin ze voorstelde om miljarden te investeren in technologische sectoren zoals AI. Deze investeringen zouden volgens Harris van cruciaal belang zijn voor het veiligstellen van de toekomstige economische positie van de VS.
Een ander belangrijk punt dat Cuban aansnijdt is het verschil in aanpak tussen Harris en Donald Trump met betrekking tot de productie van halfgeleiders. Terwijl Trump een agressieve strategie voorstaat met hoge tarieven, richt Harris zich op het stimuleren van bedrijven door middel van economische stimulansen.
AI gebruik door Rusland en Iran om Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden
Amerika komt zelf ook onder druk door AI vanuit andere landen. Zo
meldden de inlichtingendiensten in het land dat Rusland en Iran AI gebruiken om de verkiezingen van 2024 te manipuleren. Met behulp van AI kunnen kwaadwillenden eenvoudig overtuigende teksten, afbeeldingen en video's creëren, waardoor desinformatiecampagnes snel verspreid kunnen worden.
Rusland richt zich voornamelijk op het ondersteunen van voormalig president Donald Trump, terwijl Iran AI inzet om diens kandidatuur te ondermijnen. Beide landen gebruiken deze technologie om verdeeldheid te zaaien, waarbij ze sociale media platforms inzetten om nepnieuws te verspreiden en de publieke opinie te beïnvloeden.