OpenAI en Sam Altman: Herstructurering naar for-profit organisatie met waarde van $150 miljard

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 18:17
sam altman ceo van openai
OpenAI, het bedrijf achter de populaire AI-chatbot ChatGPT, is van plan zijn kernactiviteiten te herstructureren tot een for-profit benefit corporation. Dit betekent dat de non-profit raad van bestuur niet langer de controle zal hebben over het for-profit gedeelte van het bedrijf. Dit berichtte Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak. De stap is bedoeld om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Nieuw bestuursmodel en investeerders

De non-profit tak van OpenAI blijft bestaan en zal een minderheidsbelang houden in het for-profit bedrijf, aldus de bronnen. Deze herstructurering kan ook gevolgen hebben voor hoe het bedrijf AI-risico's beheert binnen een nieuwe governance-structuur.
Sam Altman, de CEO van OpenAI, zal voor het eerst aandelen ontvangen in het for-profit bedrijf. Na de herstructurering zou het bedrijf een waarde kunnen bereiken van 150 miljard dollar, terwijl het ook probeert de limiet op rendementen voor investeerders te verwijderen. Deze informatie komt van bronnen die anoniem willen blijven vanwege de gevoeligheid van de situatie.
Een woordvoerder van OpenAI reageerde: "We blijven ons richten op het bouwen van AI die iedereen ten goede komt, en we werken samen met onze raad van bestuur om ervoor te zorgen dat we het beste gepositioneerd zijn om te slagen in onze missie. De non-profit is kern aan onze missie en zal blijven bestaan." Dat meldt Reuters.

Leiderschapsveranderingen

De details van de voorgestelde bedrijfsstructuur benadrukken significante veranderingen die achter de schermen plaatsvinden bij een van de belangrijkste AI-bedrijven ter wereld. Het plan wordt nog uitgewerkt met advocaten en aandeelhouders, en de tijdlijn voor het voltooien van de herstructurering is nog onzeker.
De herstructurering komt ook te midden van een reeks leiderschapsveranderingen bij het bedrijf. OpenAI's langjarige Chief Technology Officer, Mira Murati, kondigde woensdag abrupt haar vertrek aan. Greg Brockman, de president van OpenAI, is ook met verlof.
Opgericht in 2015 als een non-profit AI-onderzoeksorganisatie, voegde OpenAI in 2019 het for-profit OpenAI LP toe als dochteronderneming van de non-profit, om kapitaal aan te trekken van onder andere Microsoft voor het financieren van onderzoek.

ChatGPT en marktwaarde

Het bedrijf trok wereldwijd de aandacht met de lancering van ChatGPT eind 2022, een generatieve AI-app die menselijke reacties genereert op tekstuele vragen. Het is een van de snelst groeiende applicaties in de geschiedenis met meer dan 200 miljoen wekelijkse actieve gebruikers en heeft een wereldwijde investeringsrace in AI aangewakkerd.
Met het succes van ChatGPT is de waardering van OpenAI omhooggeschoten van 14 miljard dollar in 2021 naar 150 miljard dollar in de nieuwe converteerbare leningronde die momenteel wordt besproken. Investeerders zoals Thrive Capital en Apple tonen interesse in het bedrijf.
De ongebruikelijke structuur van het bedrijf, waarbij de volledige controle over de for-profit dochteronderneming bij de OpenAI non-profit ligt, was oorspronkelijk bedoeld om de missie te waarborgen van het creëren van "veilige AGI die breed voordelig is". Dit verwijst naar artificiële algemene intelligentie die gelijk is aan of de menselijke intelligentie overtreft.
Deze structuur kwam in november vorig jaar in de schijnwerpers te staan tijdens een van de grootste bestuursdrama's in Silicon Valley. Leden van de non-profit raad ontsloegen Altman vanwege een communicatiebreuk en verlies van vertrouwen. Hij werd na vijf dagen hersteld met overweldigende steun van werknemers en investeerders.
Sindsdien is de raad van bestuur van OpenAI vernieuwd met meer technologie-executives, onder leiding van Bret Taylor, voormalig co-CEO van Salesforce die nu zijn eigen AI-startup runt. Eventuele veranderingen in de bedrijfsstructuur vereisen goedkeuring van de negenkoppige non-profit raad.
Het verwijderen van non-profit controle zou OpenAI kunnen laten opereren als een typisch startup-bedrijf, een stap die over het algemeen wordt verwelkomd door investeerders die miljarden in het bedrijf hebben gestoken. Echter, het kan ook zorgen oproepen binnen de AI-veiligheidsgemeenschap over of het bedrijf nog voldoende governance heeft om zichzelf verantwoordelijk te houden in zijn streven naar AGI. Dit is vooral relevant aangezien het eerder dit jaar het Superalignment-team heeft ontbonden dat zich richtte op de langetermijnrisico's van AI.

Rol van Sam Altman

Het is onduidelijk hoeveel aandelen Altman zal ontvangen. Hoewel hij al miljardair is door zijn verschillende startup-investeringen, heeft Altman eerder aangegeven dat hij ervoor koos geen aandelenbelang te nemen in het bedrijf omdat de raad van bestuur een meerderheid van onafhankelijke bestuurders zonder financieel belang nodig had. Hij heeft ook verklaard dat hij genoeg geld heeft en het werk doet uit passie.
De nieuwe structuur van OpenAI zou vergelijkbaar zijn met die van grote rivalen zoals Anthropic en xAI van Elon Musk, die zijn geregistreerd als benefit corporations. Dit is een vorm van for-profit bedrijven die sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid nastreven naast het maken van winst.