OpenAI krijgt mega waardering van $150 miljard na nieuwe investering

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 14 september 2024 om 10:00
openai kondigt nieuwe opties aan voor gratis gebruikers van chatgpt
OpenAI maakt grote stappen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Met zijn chatbot ChatGPT maakte het bedrijf grote indruk bij het publiek in 2022. Ook werkt het aan een tal van andere AI tools en schokt het bedrijf de wereld weer met het onlangs gelanceerde model o1 model, dat net als een mens kan redeneren.
Tiger Global, een invloedrijke investeerder, wil maar al te graag mee doen in het feestje en is van plan deel te nemen aan een nieuwe financieringsronde van OpenAI. De ronde, die wordt geleid door Thrive Capital, zal naar verwachting de waardering van OpenAI boven de $150 miljard tillen. Thrive Capital investeert naar verluidt $1 miljard, terwijl grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Nvidia en Apple eveneens in gesprek zijn om zich bij de ronde aan te sluiten.
Tiger Global is zelf geen onbekende in de techwereld. Het investeringsbedrijf is gevestigd in New York en heeft een rijke geschiedenis in investeringen in bedrijven zoals Facebook en LinkedIn. Zij deden deze investering voor hun beursgang, waarmee ze miljarden hebben verdiend. Het bedrijf begon in 2021 te investeren in OpenAI. Dat bleek ook een erg goede zet, gezien het bedrijf sindsdien exponentieel is gegroeid.

De enorme groei van OpenAI

OpenAI kende eerder dit jaar al een sterke waarderingsstijging in 2023, van $29 miljard naar $80 miljard. Met een jaarlijkse omzet van meer dan $2 miljard, is OpenAI een van de snelst groeiende AI bedrijven. Deze groei werd sterk gestimuleerd door de lancering van de ChatGPT chatbot eind 2022, die sindsdien meer dan 200 miljoen wekelijkse actieve gebruikers heeft aangetrokken.

OpenAI bezoekt het Witte Huis

De groeiende populariteit van AI brengt ook uitdagingen met zich mee. De rekenkracht die nodig is voor AI systemen zorgt namelijk voor een enorme toename in energieverbruik. Naar verwachting zal de vraag naar energie van datacenters tegen 2030 met 160% stijgen. De Amerikaanse overheid werkt nauw samen met AI bedrijven zoals OpenAI en Anthropic om deze uitdaging aan te pakken. Sam Altman en andere technologieleiders hebben daarom onlangs een bijeenkomst gehad in het Witte Huis om mogelijke oplossingen voor de druk op de energie infrastructuur te bespreken.

Populair nieuws