Deze uranium aandelen stegen fors na AI nieuws

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 14 september 2024 om 12:00
ai aandelen
Verschillende Uranium gerelateerde aandelen hebben de afgelopen week forse stijgingen meegemaakt. Dit heeft onder andere te maken met beide presidentskandidaten in de Verenigde Staten (VS) die hun steun hebben uitgesproken voor kernenergie en binnenlandse energieproductie. Het is een reactie op de toenemende energiedruk die onder andere afkomstig is van kunstmatige intelligentie (AI), waarvoor veel energie slurpende datacenters nodig zijn.

3 oorzaken

Kernenergie wordt gezien als een schone en duurzame energiebron die de afhankelijkheid van buitenlandse olie kan verminderen. Er zit wel een staartje aan het opwekken van deze vorm van energie, gezien de radioactiviteit van kernafval en de mogelijkheid om hier kernraketten mee te maken. Toch lijkt de mening richting kernenergie te veranderen, zeker nu er nieuwe vormen van productie zijn die veiliger en efficiënter zijn.
Tegelijkertijd waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin voor mogelijke exportbeperkingen op verschillende grondstoffen, waarvan ook materialen die essentieel zijn voor de productie van kernenergie. Het ging om uranium, titanium en nikkel, wat als reactie komt op Westerse sancties. Aangezien de VS een van de grootste uranium importeurs is, kan dit leiden tot een verhoogde vraag naar uranium van bedrijven.
Daarnaast kondigde Oracle CEO Larry Ellison aan dat het bedrijf een datacenter zal bouwen dat het een innovatief idee gaat implementeren, een datacenter dat wordt aangedreven door drie kleine kernreactoren. Hoewel deze kleine reactoren waarschijnlijk pas in de jaren 2030 operationeel zullen zijn, reageert de markt desondanks erg bullish op het nieuws.

Uranium bedrijven profiteren

Het optimisme in Amerika over het gebruik van kernenergie zorgde ervoor dat veel uranium bedrijven gigantische stijgingen zagen. Dit is namelijk een grondstof die essentieel is voor kernreactoren. Aandelen zoals Uranium Energy Corp. boekte een winst van 26,1% .Cameco Corp. steeg daarentegen met 11,1% en American Superconductor met 23,5%. Als laatste was er NuScale Power dat als grootste winnaar naar voren kwam met een indrukwekkende stijging van 44,1%.

Populair nieuws