OpenAI’s Sam Altman ging naar het Witte Huis om de problemen van AI te bespreken

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 13 september 2024 om 10:00
sam altman openai chatgpt
In de afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (AI) gigantische sprongen gemaakt. Zo kon het publiek twee jaar geleden kennismaken met OpenAI’s ChatGPT. De chatbot was zelfs zo’n groot succes dat het de snelste platform ooit werd die 100 miljoen gebruikers wist te passeren. Die grote groep gebruikers brengt ook problemen met zich mee, zo kost de rekenkracht die voor het AI systeem nodig is gigantisch veel energie. Volgens schattingen zal de vraag naar energie van datacenters, aangedreven door AI, zelfs met 160% toenemen tegen 2030.
De toenemende energiebehoefte baart zorgen over de druk die dit kan uitoefenen op de verouderde energie infrastructuur van de Verenigde Staten (VS). Om die reden gingen overheidsfunctionarissen en leidinggevenden uit de technologie industrie, waaronder Sam Altman, en vertegenwoordigers van Google en Anthropic, naar het Witte Huis. De bijeenkomst is de eerste van zijn soort en heeft ook het doel de leidende positie van de VS te behouden.
Verschillende bedrijven stappen inmiddels op in een poging om de toenemende energieproblemen van AI op te lossen. Zo focust Exowatt, een bedrijf waar Altman in heeft geïnvesteerd, zich op het ontwikkelen van schone energietechnologieën om de CO2 voetafdruk van AI te verkleinen. Zo installeert het bedrijf zonnepanelen op datacenters van AI bedrijven.

OpenAI en Anthropic sluiten overeenkomst met Amerikaanse overheid

Ook op andere gebieden proberen AI bedrijven samen te werken met de Amerikaanse overheid. Zo hebben OpenAI en Anthropic overeenkomsten gesloten met de Amerikaanse overheid om hun AI modellen grondig te laten testen en evalueren. De samenwerking met de U.S. Artificial Intelligence Safety Institute is gericht op het waarborgen van veilige en ethisch verantwoorde AI ontwikkeling, iets waar in de afgelopen jaren steeds meer zorgen om zijn gekomen. De overheidsinstantie krijgt toegang tot de nieuwste modellen, zowel voor als na publieke lancering, waardoor potentiële risico's al vroegtijdig geëvalueerd kunnen worden.