OpenAI: "We trainen nieuw AI-model als opvolger van GPT-4"

Nieuws
dinsdag, 28 mei 2024 om 14:28
ai in bedrijven chatgpt
OpenAI is bezig met het trainen van een nieuw AI-model. Dat moet de opvolger worden van GPT-4, de technologie achter chatbot ChatGPT. Ook komt er een nieuwe veiligheidscommissie om de risico's van AI aan te pakken, meldt The New York Times.

Opvolger van GPT-4

OpenAI is begonnen met het trainen van een nieuw model voor kunstmatige intelligentie dat de GPT-4-technologie, die zijn populaire online chatbot ChatGPT aandrijft, moet gaan opvolgen.
Het bedrijf uit San Francisco verwacht dat het nieuwe model "het volgende niveau van mogelijkheden" gaat brengen. Uiteindelijk is het streven naar de ontwikkeling van "kunstmatige algemene intelligentie" of AGI, een machine die alles kan doen wat het menselijk brein kan doen.
Het nieuwe model moet de nieuwe motor zijn voor AI-producten en - diensten zoals waaronder chatbots, digitale assistenten, zoekmachines en beeldgenerators.

Critici

Ook heeft het bedrijf een nieuwe Veiligheids- en Beveiligingscommissie opgericht om te onderzoeken hoe het de risico's van het nieuwe model en toekomstige technologieën moet aanpakken.
"Hoewel we er trots op zijn modellen te bouwen en vrij te geven die toonaangevend zijn op zowel capaciteiten als veiligheid, verwelkomen we een robuust debat op dit belangrijke moment," aldus het bedrijf. CEO Sam Altman heeft ook zitting in de commissie.
OpenAI streeft ernaar de AI-technologie sneller vooruit te helpen dan zijn concurrenten, terwijl het ook critici geruststelt die zeggen dat de technologie steeds gevaarlijker wordt, helpt bij het verspreiden van desinformatie, banen vervangt en zelfs de mensheid bedreigt.
Experts zijn het er niet over eens wanneer technologiebedrijven kunstmatige algemene intelligentie zullen bereiken, maar bedrijven zoals OpenAI, Google, Meta en Microsoft hebben de kracht van AI-technologieën al meer dan tien jaar gestaag vergroot, met een merkbare sprong ongeveer elke twee tot drie jaar.

GPT-4

OpenAI's GPT-4, dat in maart 2023 is uitgebracht, stelt chatbots en andere software-apps in staat vragen te beantwoorden, e-mails te schrijven, werkstukken te genereren en gegevens te analyseren. Een bijgewerkte versie van de technologie, die deze maand is onthuld en nog niet algemeen beschikbaar is, kan ook afbeeldingen genereren en reageren op vragen en (stem) commando's.
Enkele dagen nadat OpenAI de bijgewerkte versie had getoond - genaamd GPT-4o - zei actrice Scarlett Johansson dat het een stem gebruikte die "griezelig veel op de mijne lijkt."
Ze zei dat ze pogingen van OpenAI's CEO, Sam Altman, om haar stem voor het product in licentie te geven, had afgewezen en dat ze een advocaat had ingehuurd en OpenAI had gevraagd te stoppen met het gebruik van de stem. Het bedrijf zei dat de stem niet die van mevrouw Johansson was.
Het trainen van een AI-model kan maanden of zelfs jaren duren. Zodra een training is afgerond, testen de bedrijven de technologie en verfijnen het model voor openbaar gebruik.
Het is onbekend wanneer het nieuwe model gaat verschijnen, maar dat kan zes tot twaalf maanden duren.
OpenAI kende afgelopen maand ook tegenslagen. Zo vertrok Ilya Sutskever, mede-oprichter en intern één van de pleitbezorgers van veiligheid van de modellen. Sutskever is van mening dat de huidige CEO Sam Altman niet te vertrouwen is met deze technologie. Ook Jan Leike, die het Superalignment-team samen met Dr. Sutskever leidde, nam deze maand ontslag bij het bedrijf.
John Schulman, een andere mede-oprichter, is aangesteld als nieuwe manager van het Superalignment-team. De nieuwe veiligheidscommissie houdt toezicht op het onderzoek van Dr. Schulman en geeft richtlijnen voor hoe het bedrijf de technologische risico's zal aanpakken.

Populair nieuws