Professor haalt $43 miljoen op door eigen AI startup te beginnen

Nieuws
door Thomas
donderdag, 15 augustus 2024 om 14:28
nieontdek de nieuwe genai suite in snaps lens studio 50uw project
Sean Ren, een universitair hoofddocent aan de University of Southern California (USC) heeft besloten om een eigen kunstmatige intelligentie (AI) start-up op te zetten. Het lijkt voorlopig zijn vruchten af te werpen. De professor, die onder andere les geeft aan de Viterbi School of Engineering, heeft onlangs met zijn bedrijf Sahara AI $43 miljoen aan financiering opgehaald.
De investeringen komen onder andere van partijen zoals Pantera Capital, Binance Labs en Polychain Capital. Dit kapitaal zal vervolgens worden ingezet om het team uit te breiden en hun technologie verder te ontwikkelen. Sahara AI werd in 2023 opgericht en heeft als doel een platform te bouwen dat technologie integreert voor het herkennen van auteursrechten en het volgen van activa in de AI sector.
Het bedrijf speelt daarmee in op een groeiend probleem binnen de A -industrie, waar modellen zoals ChatGPT en Google Gemini worden getraind op enorme hoeveelheden data zonder eerlijke compensatie voor alle betrokkenen. Deze ongelijkheid is een grote bron discussie. Sahara AI wil daarvoor een systeem creëren waarin bijdragen van data-aanbieders, ontwikkelaars en andere stakeholders worden erkend en vergoed. Het platform wil daarbij persoonlijke data, zoals foto’s en berichten, beter beschermen. 

Klanten

Met zo’n drie dozijn klanten, waaronder Microsoft, Amazon en MIT, en 200.000 data-bijdragers, is de startup goed gepositioneerd om een gedecentraliseerde AI economie te ondersteunen. Volgens medeoprichter en CEO Sean Ren is een robuuste, decentrale infrastructuur cruciaal voor de toekomst van AI.

Hypertype

In de AI sector worden er momenteel tal van AI start-ups opgezet. Hieronder valt ook de Zweedse start-up Hypertype dat €600.000 heeft opgehaald in een investeringsronde onder leiding van Butterfly Ventures en Bust. Het in 2021 opgerichte bedrijf, onder leiding van oprichters Teenie Fung en Beatrice Baltscheffsky, richt zich op het automatiseren van klantcommunicatie met AI technologie. Hypertype biedt daarbij tools die klantenserviceteams en verkoopafdelingen ondersteunen door snel toegang te bieden tot relevante bedrijfsinformatie, wat de responstijd en kwaliteit verbetert.