Profiteer van de hype: top 5 populaire AI banen voor 2024

Nieuws
woensdag, 12 juni 2024 om 15:50
ai job banen baan
Welke banen zijn nu populair op de AI-arbeidsmarkt. Zakenblad Forbes heeft een lijstje gemaakt van goedbetaalde AI startersbanen.
De hype is aan, zo blijkt ook uit nieuw onderzoek van Slack onder meer dan 10.000 kenniswerkers wereldwijd.
Uit het onderzoek blijkt dat de urgentie bij leidinggevenden om AI in hun bedrijfsvoering te implementeren drastisch is vermenigvuldigd, tot wel zeven keer.
Dit terwijl een recent rapport van McKinsey over de stand van AI in 2024 onthult dat de adoptie van AI wereldwijd is gestegen van ongeveer 50% naar een indrukwekkende 72%.
Het rapport stelt verder dat als 2023 het jaar van de ontdekking van AI was, terwijl er in 2024 echt geschiedenis geschreven is. De AI markt is enorm gegroeid met een huidige waardering van $200 miljard. De prognose is dat de markt gaat stijgen tot bijna $2 biljoen tegen 2030.
Waar als starter te beginnen in deze markt? Daarom hier een lijstje van vijf banen die je als starter kunt overwegen.
(Salarissen zijn gebaseerd op data van Salary.com en Glassdoor en hebben betrekking op de Amerikaanse arbeidsmarkt.)

1. AI/ML engineer

AI- en machine learning-ingenieurs ontwerpen en implementeren kunstmatige intelligentie- en machine learning-modellen en systemen, en trainen modellen op uitgebreide datasets.
Opleiding en vereiste kwalificaties
  • Bachelor's degree in informatica of een verwant vakgebied
  • Specialistische certificeringen/geavanceerde kwalificaties op het gebied van AI en machine learning, zoals die worden aangeboden via Coursera
  • Gemiddeld salaris: $119.000 tot $182.000.

2. Data scientist

Datawetenschappers gebruiken vaak AI-tools om gegevens te verzamelen en te extraheren, en om deze te analyseren, wat vervolgens door bedrijven wordt gebruikt om besluitvorming te verbeteren. Opleiding en vereiste kwalificaties:
  • Bachelor's degree in informatica of datawetenschap.
  • Je kunt ook zonder diploma in datawetenschap stappen door online datawetenschapscertificeringen te volgen, zoals het IBM Data Science Professional Certificate.
  • Gemiddeld salaris: $108.942 tot $133.690.

3. ML-onderzoeker

ML (machine learning) onderzoekers doen fundamenteel onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van machine learning-algoritmen en nieuwe uitvindingen op het gebied van informatiewetenschap mogelijk maakt. Opleiding en vereiste kwalificaties:
  • Bachelor's degree en PhD in informatica, wiskunde, machine learning of kunstmatige intelligentie (dit heeft de voorkeur bij de meeste grote techbedrijven).
  • Gemiddeld salaris: $114.301 tot $136.323.

4. NLP-specialist

Een NLP (natural language processing) specialist werkt aan toepassingen die menselijke taal begrijpen en interpreteren, zoals chatbots. Opleiding en vereiste kwalificaties:
  • Bachelor's degree in informatica of een verwant vakgebied. Gespecialiseerde cursussen over onderwerpen als Python, TensorFlow, PyTorch, enz.
  • Gemiddeld salaris: $105.021 tot $132.848

5. AI-softwareontwikkelaar

Als AI-softwareontwikkelaar richt je je op het bouwen van AI-softwareoplossingen in samenwerking met datawetenschappers. Je integreert ook je oplossingen in bestaande toepassingen.
  • Bachelor's degree in informatica of een verwant vakgebied.
  • Volg indien nodig aanvullende cursussen om machine learning-concepten, NumPy, Pandas, Scikit-learn, gegevensverwerking, enz. te begrijpen. Een masterdiploma kan zeer nuttig zijn.
  • Gemiddeld salaris: $106.000 tot $157.000
Om deze goedbetaalde instapniveau AI-banen te krijgen, is het belangrijk om je ervaring en vaardigheden te vergroten met een masterdiploma in een verwant specialisme, naast praktijkervaring met AI-gerelateerde projecten tijdens je studie. Dit zal je helpen om een remote startersfunctie te krijgen en de interesse te wekken van grote werkgevers en ook start-ups.

Populair nieuws

Laatste reacties