OpenAI lanceert SearchGPT

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 26 juli 2024 om 16:34
sam altman openai chatgpt
OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT en DALL-E, heeft een nieuwe zoekmachine geïntroduceerd die gebruikmaakt van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) genaamd SearchGPT.
SearchGPT wordt aanvankelijk gelanceerd voor een beperkte groep gebruikers, voordat een bredere lancering plaatsvindt. Het uiteindelijke doel van OpenAI is om deze zoekfunctie te integreren in ChatGPT, in plaats van een op zichzelf staand product aan te bieden.
Het prototype van SearchGPT combineert de geavanceerde AI modellen van OpenAI met de mogelijkheid om op internet te zoeken. De zoekmachine reageert op een converserende manier op zoekopdrachten, zoals we gewend zijn van ChatGPT. Het biedt up-to-date informatie met duidelijke links naar relevante bronnen. Ook uitproberen? Je kunt je inschrijven voor de wachtlijst.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Concurrentie

Met de lancering van SearchGPT positioneert OpenAI zich als een directe concurrent van grote zoekmachines, met name Google en Bing, waarbij Bing eigendom is van Microsoft, de grootste investeerder in OpenAI. De integratie van generatieve AI in zoekmachines is inmiddels een wedloop geworden onder techbedrijven, ondanks dat AI soms onnauwkeurige resultaten produceert en juridische problemen kan veroorzaken vanwege auteursrechtenschendingen.

Kritiek

OpenAI wordt geconfronteerd met juridische stappen van diverse nieuwsorganisaties die beweren dat hun gepubliceerde werk zonder toestemming of compensatie is gebruikt om AI modellen te trainen, zoals SearchGPT. OpenAI werkt echter samen met uitgevers voor SearchGPT en biedt hen opties over hoe hun inhoud in de zoekresultaten verschijnt. Ze geven er aan te streven de vertrouwde bronnen te promoten.
Uitgevers zoals The Atlantic en News Corp hebben de AI gestuurde zoekfunctie geprezen en lucratieve inhoudsdeals met OpenAI gesloten. Ondertussen heeft Google zijn eigen AI-functie, AI Overviews, geïntroduceerd, die zoekresultaten samenvat zonder dat gebruikers hoeven door te klikken naar andere websites. Dit heeft geleid tot kritiek van uitgevers die vrezen voor verlies van verkeer en advertentie-inkomsten.

ChatGPT-4o

OpenAI is druk in de weer en heeft onlangs ook GPT-4o Mini onthuld, een meer kostenefficiënte versie van het GPT-4o model. Deze versie behoudt de geavanceerde functionaliteiten, zoals een contextvenster van 128.000 tokens, acht keer groter dan GPT-3.5 Turbo.

Laatste reacties