Voormalig CEO van Google: "Focus op AI en niet op het klimaat"

Nieuws
maandag, 07 oktober 2024 om 13:00
google past ai aan na ophef eet stenen paarden met zes benen en rennen met een schaar
Voormalig CEO van Google, Eric Schmidt, zegt dat we volledig moeten inzetten op het bouwen van AI-datacenters omdat 'we onze klimaatdoelen toch nooit zullen halen.' Dat meldt Business Insider.

"Focus op AI"

Voormalig Google-CEO Eric Schmidt zegt dat het tijd is om volledig te investeren in AI-infrastructuur omdat klimaatdoelen te hoog gegrepen zijn om te bereiken.
De AI-hausse heeft een golf van investeringen in datacenters teweeggebracht, die de rekenkracht leveren die nodig is om AI-modellen te trainen en te laten draaien.
Maar de snelle ontwikkeling heeft een prijs, aangezien datacenters enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen verbruiken. Volgens McKinsey zullen datacenters naar verwachting tegen 2030 jaarlijks 35 gigawatt aan stroom verbruiken, vergeleken met 17 gigawatt vorig jaar.
De regering-Biden heeft een ambitieus doel gesteld om de energiesector tegen 2035 koolstofneutraal te maken en de Amerikaanse economie tegen 2050 netto nuluitstoot te laten bereiken.
Maar de enorme energiebehoefte van AI heeft sommige AI-leiders ertoe gebracht zich tot fossiele brandstoffen te wenden, wat deze netto-nuldoelen in gevaar zou kunnen brengen.

AI-top

Schmidt deed zijn uitspraken tijdens een AI-top in Washington DC afgelopen dinsdag, waar hij het publiek toesprak en zijn gedachten deelde over de toekomst van kunstmatige intelligentie. Schmidt — CEO van Google van 2001 tot 2011 — was ook voorzitter van de National Security Commission on Artificial Intelligence.
Schmidt zei tijdens het evenement dat er manieren zijn om de negatieve effecten die AI op het milieu kan hebben te beperken, zoals het gebruik van betere batterijen en elektriciteitsleidingen om datacenters te bouwen, maar hij denkt dat de groei van AI deze preventieve maatregelen uiteindelijk zal overtreffen.
"Al dat werk zal worden overspoeld door de enorme behoeften van deze nieuwe technologie," vertelde Schmidt aan het publiek. "Omdat het een universele technologie is, en omdat het de komst van een buitenaardse intelligentie vertegenwoordigt... kunnen we fouten maken met betrekking tot hoe het wordt gebruikt, maar ik kan je verzekeren dat we er niet gaan komen door middel van energiebesparing."
Presentatoren vroegen Schmidt of het mogelijk is om aan de energiebehoeften van AI te voldoen zonder de doelen van energiebesparing te negeren. Schmidt zei dat hij denkt dat "we de klimaatdoelen toch niet gaan halen omdat we niet georganiseerd zijn om dat te doen."
"Ja, de behoeften op dit gebied zullen een probleem zijn, maar ik wed liever op AI die het probleem oplost dan op het beperken ervan en het probleem houden," zei Schmidt.
In 2022 richtte Schmidt White Stork op, een defensiebedrijf dat AI-gestuurde drones ontwikkelt. Tijdens een lezing aan de Stanford University in april zei Schmidt dat de oorlog in Oekraïne hem tot een "wapenhandelaar" had gemaakt. Hij zei ook dat White Stork "AI op geavanceerde, krachtige manieren zal gebruiken voor deze in feite robotachtige oorlogen."

Populair nieuws