Hoe AI miljoenen mensen kan beschermen tegen gezichtsverlies

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 08 oktober 2024 om 10:00
google voorspelt agi
Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is wereldwijd een steeds groter probleem, vooral bij kinderen. Experts voorspellen dat tegen 2050 ongeveer 50% van de wereldbevolking getroffen zal worden door deze aandoening.
Hoewel velen het probleem oplossen met een bril of contactlenzen, kan bijziendheid ook voor grotere problemen zorgen. Zo kan myopische maculopathie ontstaan, wat leidt tot ernstig gezichtsverlies of zelfs blindheid. Kunstmatige intelligentie (AI) blijkt een hoopvolle oplossing om gezichtsverlies te voorkomen door middel van het vroegtijdig stellen van diagnoses.

Het risico van myopische maculopathie

Myopische maculopathie ontstaat wanneer de macula, het deel van het oog dat verantwoordelijk is voor scherp zicht, beschadigd raakt door de vervorming van de oogbol. Deze vervorming, die vaak ontstaat door ernstige bijziendheid, kan leiden tot gezichtsverlies. Vroege detectie van deze aandoening is essentieel, omdat de schade onomkeerbaar is. Het gebruik van geavanceerde technologieën zoals AI kan hierin een belangrijke rol spelen.

Vroegtijdige detectie

Onderzoekers van de Arizona State University ontwikkelen nieuwe AI algoritmen die kunnen helpen bij het vroeg opsporen van myopische maculopathie. Deze algoritmen, zoals NN-MobileNet, analyseren retinale beelden nauwkeurig en classificeren de aandoening in verschillende stadia. Dit stelt oogartsen in staat om gerichter en effectiever behandelingen voor te schrijven, wat het risico op permanent gezichtsverlies aanzienlijk kan verminderen.
Een van de belangrijkste voordelen van AI is dat het gezondheidszorg toegankelijker kan maken, vooral in ontwikkelingslanden en afgelegen gebieden. AI en gezichtsverlies voorkomen door middel van geautomatiseerde diagnose kan miljoenen mensen wereldwijd helpen.

Huisartsen omarmen AI

AI speelt een groeiende rol in de gezondheidszorg. Naast het inzetten van de technologie tegen gezichtsverlies, zien we ook dat huisartsen de tool gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk gebruikt maar liefst een op de vijf huisartsen AI tools, zoals ChatGPT, voor dagelijkse werkzaamheden. Deze technologie ondersteunt vooral bij administratieve taken, zoals het opstellen van patiënten documentatie en het voorstellen van alternatieve diagnoses.

Populair nieuws