Waarom consultants momenteel het meeste voordeel halen uit AI

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 28 juni 2024 om 12:00
ai bedrijfsnamen hulp
Met de explosieve groei van kunstmatige intelligentie (AI) is er tegelijkertijd ook een groeiende vraag naar advies over het implementeren van generatieve AI in bedrijfsstrategieën. Verschillende bedrijven zoeken daarom massaal hulp bij adviesbureaus om te profiteren van de geavanceerde technologie. Dit heeft geleid tot aanzienlijke omzetgroei voor adviesbureaus zoals Boston Consulting Group (BCG), McKinsey en KPMG.
BCG heeft zijn inkomsten uit AI gerelateerde projecten zien stijgen van nul naar een vijfde van zijn totale winst, en dat in slechts twee jaar tijd. Andere spelers zoals IBM en Accenture melden ook een sterke toename in de AI gerelateerde verkoop. De snel stijgende trend doet denken aan de dot-com boom van de jaren '90, waarin bedrijven eveneens massaal advies zochten om internet in hun bedrijfsmodellen te integreren.

Implementatie uitdagingen

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De consultants bieden een breed scala aan diensten. Hieronder valt nalevingsadvies voor nieuwe AI regelgeving en ontwikkeling van AI gestuurde klantenservicesystemen. De implementatie van generatieve AI brengt echter ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee, zoals de neiging van AI systemen om hallucineren, waardoor er foutieve of irrelevante informatie wordt gegeven. Een voorbeeld hiervan is het AI gestuurde bestelsysteem van McDonald's, dat fouten maakte bij het opnemen van bestellingen, wat uiteindelijk leidde tot het stopzetten van het project.

Succesverhalen

Toch zijn er ook succesverhalen. IBM's samenwerking met Dun & Bradstreet resulteerde in een AI systeem dat helpt bij het selecteren van leveranciers en zorgt voor traceerbare en accurate antwoorden. Adviesbureaus zoals McKinsey doen soms speculatief werk zonder directe betaling om te demonstreren wat zij kunnen met nieuwe technologieën. Zo ontwikkelden zij voor ING Bank een chatbot met strikte veiligheidsmaatregelen om fouten te voorkomen.
Bedrijven zoals Reckitt werken samen met adviesbureaus om AI platforms te ontwikkelen die bijvoorbeeld lokale advertenties kunnen genereren in verschillende talen en formaten, wat hen helpt sneller en efficiënter te werken. Deze aanpak zorgt voor gestructureerde en effectieve implementatie van generatieve AI, ondanks de voortdurende technologische ontwikkelingen en uitdagingen.

Populair nieuws

Laatste reacties