Volgens Bill Gates kan AI helpen bij klimaatdoelen

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 28 juni 2024 om 10:19
handshake
Bill Gates, de oprichter van Microsoft en Gates Foundation, benadrukt het belang van kunstmatige intelligentie (AI) in het behalen van klimaatdoelen. Volgens Gates zal AI landen helpen om minder energie te verbruiken door technologieën en elektriciteitsnetwerken efficiënter te maken. Hij gelooft dat de voordelen van AI opwegen tegen het energieverbruik dat de technologie gebruikt vanuit zijn datacenters.
Volgens Gates hoeven we ons geen zorgen te maken over de energie-impact van AI-datacenters. Hij schat dat datacenters in extreme gevallen slechts 6% extra energie zullen verbruiken, maar waarschijnlijk tussen de 2% en 2,5% zullen liggen. Gates stelt bovendien dat de technologie een energiereductie van meer dan 6% kan bewerkstelligen, wat de zorgen over verhoogd energieverbruik overbodig maakt.

Stimuleren van groene energie 

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De extra energiebehoefte door AI datacenters zal waarschijnlijk worden gecompenseerd door nieuwe investeringen in groene elektriciteit. Gates benadrukt dat technologiebedrijven juist bereid zijn extra te betalen voor schone energie om te kunnen zeggen dat ze groene energie gebruiken. Dit zou vervolgens de transitie naar duurzame energie kunnen versnellen.
Dee venture fonds van de Microsoft oprichter, Breakthrough Energy, heeft geïnvesteerd in meer dan 100 bedrijven die betrokken zijn bij de energietransitie. Gates is ook een grote investeerder in AI via de Gates Foundation en Microsoft, partijen die fors investeren in de ontwikkeling van technologieën die bijdragen aan energiebesparing en emissiereductie.

Waarschuwing

Ondanks de voordelen van AI waarschuwt Gates dat de wereld haar klimaatdoelen voor 2050 waarschijnlijk met tot wel 15 jaar zal missen. Dit zou komen door de trage vooruitgang in de beschikbaarheid van groene energie. Hij benadrukt dan ook de noodzaak van een versnelde transitie naar duurzame energie om de decarbonisatie van vervuilende sectoren mogelijk te maken.
Gates wijst ook op de stijgende vraag naar fossiele brandstoffen ondanks de groei in hernieuwbare energie. Hij roept op tot verdere investeringen in groene energie om de klimaatdoelen te halen en een duurzame toekomst te waarborgen.

Populair nieuws

Laatste reacties