Nokia stapt AI-markt in met aankoop van $2,3 miljard van Infinera

Nieuws
vrijdag, 28 juni 2024 om 15:53
telefoons nokia
Nokia wil de Amerikaanse fabrikant van optische netwerkapparatuur Infinera kopen voor de lieve som van maar liefst $2,3 miljard.
Met deze deal zet het Finse bedrijf een ferme stap in de AI-markt. Ze kunnen profiteren van de miljarden dollars die in datacenters zijn geïnvesteerd om te voldoen aan de opkomst van kunstmatige intelligentie. Dat meldt persbureau Reuters.

Miljardendeal Nokia

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Deze miljardendeal kan Nokia helpen om Ciena voorbij te streven en de op één na grootste leverancier op de markt voor optische netwerken te worden met een marktaandeel van 20%. Achter Huawei, dat profiteert van de minimale aanwezigheid van westerse bedrijven in China.
Telecommunicatie-apparatuurmakers, die worstelen met lagere verkoop van 5G-apparatuur, zoeken manieren om hun markten te diversifiëren en zich te richten op groeiende gebieden zoals AI.
Door deze deal kan Nokia meer apparatuur te verkopen aan grote technologiebedrijven zoals Amazon, Alphabet en Microsoft, die miljarden dollars investeren in het bouwen van nieuwe datacenters om de AI-boom te ondersteunen.
"Dit is een vrij optimale timing voor een deal van deze aard, net voordat de markt naar verwachting zal beginnen te herstellen," zegt Nokia CEO Pekka Lundmark in een interview met Reuters. "AI drijft aanzienlijke investeringen in datacenters. Een van de belangrijkste aantrekkingskrachten van deze overname is dat het onze blootstelling aan datacenters aanzienlijk vergroot," zo licht hij toe.

Optische netwerken

Datacenters gebruiken optische transportnetwerken - kabels van glas die digitale signalen verzenden - om elektronische apparaten met elkaar te laten communiceren.
Infinera is vooral sterk in intra-datacentercommunicatie, wat verwijst naar server-naar-servercommunicatie binnen datacenters. Dit zal één van de snelst groeiende segmenten zijn in de algehele communicatietechnologiemarkt, zo meldt Lundmark.
Nokia-aandelen stegen met 4% in de ochtendhandel, wat aangeeft dat de aandeelhouders optimistisch zijn over de deal. De aandelenkoers van kopers zou doorgaans dalen vanwege verwatering in een cash-en-aandelen deal.
Nokia, dat 70% van de aankoopprijs in cash betaalt en de rest in aandelen, verwacht 200 miljoen euro ($213,88 miljoen) aan kosten te besparen na de afronding van de deal volgend jaar.
Hoewel het aankoopbedrag enigszins hoog kan zijn gezien de wisselvallige groeitraject van Infinera, is de aankoopprijs gerechtvaardigd als Nokia de 200 miljoen euro aan synergieën zou kunnen behalen, aldus Mads Rosendal, analist bij Danske Bank Credit Research.
Infinera haalt ongeveer 60% van zijn omzet uit de Verenigde Staten, terwijl Nokia een groter aandeel heeft in Europa en Azië, wat het een complementaire transactie maakt, zegt Lundmark. "De twee bedrijven samen hebben een gecombineerde kostprijs van verkochte goederen van meer dan 2 miljard euro en operationele kosten van meer dan een miljard euro ... dus tegen dat doel is 200 miljoen (euro) niet bijzonder hoog," motiveert Lundmark.

Populair nieuws

Laatste reacties