X gebruikt alle posts om AI mee te trainen na wijziging gebruiksvoorwaarden

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 22 oktober 2024 om 12:00
twitter x
Het social media platform X, dat voorheen bekendstond als Twitter, heeft onlangs nieuwe gebruiksvoorwaarden aangekondigd. De aanpassingen zullen vanaf 15 november 2024 van kracht worden. Een belangrijke wijziging is dat alle gebruikers toestaan dat hun content wordt gebruikt om de kunstmatige intelligentie (AI) van het platform te trainen. Dit heeft geleid tot grote bezorgdheid onder gebruikers, vooral creatievelingen zoals artiesten, die vrezen dat hun werk zonder hun toestemming wordt gebruikt om AI modellen te voeden.
Volgens de nieuwe gebruiksvoorwaarden van X kunnen alle posts, afbeeldingen en andere inhoud op het platform worden gebruikt voor het trainen van AI modellen. Dit geldt voor alle vormen van AI, waaronder machine learning en generatieve AI. Hierdoor maken veel gebruikers zich zorgen over hun privacy.

Juridische implicaties

Daarnaast is er controverse ontstaan over de juridische gevolgen van de gewijzigde voorwaarden. De voorwaarden bepalen dat geschillen over deze nieuwe regels uitsluitend kunnen worden voorgelegd aan rechtbanken in Texas, specifiek de US District Court voor het Northern District van Texas of aan rechtbanken in Tarrant County. Dit is opmerkelijk, omdat Tarrant County meer dan 160 kilometer verwijderd is van het nieuwe hoofdkantoor van X buiten Austin, Texas.
Deze bepaling kan het voor gebruikers lastig maken om juridische stappen te ondernemen tegen X. In plaats van dat geschillen in een lokale rechtbank kunnen worden behandeld, moeten gebruikers mogelijk naar Texas reizen, wat veel tijd en kosten met zich meebrengt. Bovendien is het US District Court voor het Northern District van Texas bekend als een rechtbank die gunstig is voor conservatieve activisten.

Geen opt-out

Een extra punt van zorg is dat de optie om het delen van data voor AI training uit te schakelen, mogelijk wordt verwijderd. Voorheen konden gebruikers in de privacy instellingen aangeven dat hun data niet gebruikt mocht worden voor AI training. Met de nieuwe X gebruiksvoorwaarden is het echter onduidelijk of deze optie blijft bestaan.

Populair nieuws