Elon Musk lanceert Colossus: Het krachtigste AI trainingssysteem ter wereld

Nieuws
door Thomas
woensdag, 04 september 2024 om 10:00
gerucht elon musk vraagt nvidia om ai chips voor x en xai boven tesla
Elon Musk is druk in de weer met kunstmatige intelligentie (AI). Om van deze passie werk te maken heeft de ondernemer een nieuw bedrijf opgericht , xAI. Grok was de eerste AI tool die Musk beschikbaar maakte voor gebruikers van X, het voormalige Twitter. Hierbij was het doel om een “anti-woke chatbot” AI tool te creëren, wat voor controverse zorgde. Nu heeft de ondernemer ook de lancering van een ander AI platform aangekondigd, namelijk Colossus.

This weekend, the @xAI team brought our Colossus 100k H100 training cluster online. From start to finish, it was done in 122 days. Colossus is the most powerful AI training system in the world. Moreover, it will double in size to 200k (50k H200s) in a few months. Excellent…

75.6K
Reply
Anders dan de chatbots en andere generatie tools is Colossus een krachtig AI trainingssysteem. Het systeem maakt gebruik van een enorme hoeveelheid GPU's om AI modellen te trainen. Bij de lancering is Colossus uitgerust met 100.000 H100 GPU's, waarmee het momenteel het krachtigste AI trainingssysteem ter wereld is. Het doel is vervolgens om het aantal GPU’s binnen enkele maanden te verdubbelen tot 200.000 GPU's, waardoor het systeem nog krachtiger wordt.

Samenwerking met Nvidia

Het systeem wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met Nvidia, de toonaangevende fabrikant van GPU’s. Het bedrijf maakte dankzij zijn krachtige grafische verwerking units een gigantische groei door sinds 2022, waardoor het even zelfs het grootste bedrijf ter wereld werd qua marktkapitalisatie. Nvidia liet weten dat het onder de indruk is van de prestaties van Colossus en benadrukte dat het, naast de gigantische hoeveelheid GPU’s, ook uitzonderlijk energie efficiënt is.

AI regulering

Musk heeft zijn handen er maar vol met zijn vele ondernemingen. Naast SpaceX, Tesla, Starlink, Neuralink en de recent overgenomen Twitter, weet hij ook nog tijd vrij te maken om zich in te zetten voor de regulering van AI. Voor meer dan twee decennia pleit hij al voor wetgeving die de veiligheid van AI waarborgt, vergelijkbaar met de regelgeving voor andere risicovolle technologieën. Recentelijk sprak hij zijn steun uit voor een wetsvoorstel in Californië dat gericht is op het reguleren van AI ontwikkeling.