Deze stemwijzer maakt gebruik van AI om je advies te geven

Blog
woensdag, 15 mei 2024 om 21:19
deze stemwijzer maakt gebruik van ai om je advies te geven
In de aanloop naar de Europese verkiezingen krijgen kiezers een nieuwe tool om hen te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. De AI-stemhulp, ontwikkeld door OpenVerkiezingen, stelt kiezers in staat om via WhatsApp direct vragen te stellen over de Europese visie en plannen van politieke partijen. Deze innovatie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de programma's van de partijen te analyseren en vlot heldere antwoorden te geven op de gestelde vragen.
OpenVerkiezingen is een initiatief van Stichting Open Politiek in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Het doel van deze AI-stemhulp is om kiezers te helpen bij het vinden van relevante informatie in partijprogramma’s door middel van kunstmatige intelligentie.
Het bouwt voort op het succes van vergelijkbare hulpmiddelen die gebruikt werden bij voorgaande Tweede Kamerverkiezingen. Het voornaamste doel is om de politieke programma's van de partijen meer toegankelijk te maken, zodat kiezers, die hun prioriteiten wel kennen maar nog twijfelen over hun stemkeuze, beter kunnen beslissen. Om de transparantie en de nauwkeurigheid van de informatie te waarborgen, kunnen de gebruikers de bronnen van de AI-antwoorden op de website van OpenVerkiezingen nader bekijken.

Zo werkt OpenVerkiezingen op WhatsApp

Met OpenVerkiezingen.nl biedt een chatbot via WhatsApp ondersteuning bij het stemmen. Gebruikers kunnen zo vragen stellen over verkiezingsprogramma’s:
  • Open WhatsApp vanuit de aangegeven link
  • Vraag iets specifieks, bijvoorbeeld over het standpunt van een partij
  • Vermeld duidelijk de betreffende partij
  • Artificiële intelligentie vindt het relevante onderdeel in het verkiezingsprogramma
  • Ontvang helder antwoord op uw vraag over beleid of standpunten
Deze technologie maakt de kieshulp transparanter en toegankelijker.

Stel online een vraag

Gebruikers kunnen gemakkelijk via de website hun nieuwsgierigheden adresseren met een paar eenvoudige stappen:
  • Voer de vraag in op de webinterface.
  • Voorbeelden: 'Is verlaging van de vermogensbelasting noodzakelijk?', 'Is verhoging van migratiequota wenselijk?', of 'Moet er meer budget naar defensie?'
  • Selecteer het embleem van de gewenste politieke fractie.
  • Het systeem lokaliseert het antwoord in het politieke programma.
  • Er wordt een pagina geopend die de informatie verschaft.
Bijkomend kan men informatie opvragen via WhatsApp rechtstreeks vanaf de telefoon. Dit maakt het mogelijk om zelfs onderweg vragen te stellen en antwoorden te ontvangen.
Vind jij dit een nuttige ontwikkeling?

Populair nieuws