Google zet vol in op AI: Keynote zit vol met nieuwe aankondigingen

Nieuws
woensdag, 15 mei 2024 om 2:36
google zet vol in op ai keynote zit vol met nieuwe aankondigingen
Google staat op het punt zijn wereldberoemde zoekmachine ingrijpend te veranderen. Deze transformatie, aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI), zorgt voor een groot verschil met de oorspronkelijke versie. Waarbij gebruikers doorgaans naar andere websites werden doorverwezen voor meer informatie. In de Verenigde Staten zijn de effecten van deze verandering al merkbaar, terwijl de rest van de wereld in de loop van het jaar zal volgen.
Deze evolutionaire stap in de zoektechnologie kan potentieel de wijze waarop informatie wordt gezocht en verstrekt volkomen veranderen. De nieuwe aanpak kan consequenties hebben voor de advertentie-inkomsten van het bedrijf, die jaarlijks in de miljarden lopen. De ontwikkelingen rond AI">generatieve AI hebben de drang naar innovatie verhoogd, waarbij concurrenten als ChatGPT de noodzaak voor vooruitgang in de zoekmachine-technologie benadrukken.
Gelijktijdig tracht Google herstel te vinden na een reeks uitdagingen in de wereld van AI.

Zoekopdrachten van Google

Wanneer je op zoek bent naar een leuk restaurant of mooie sportclub kun je enkele belangrijke criteria overwegen, zoals de kwaliteit van de lessen, het aanbod, en de locatie in verhouding tot je woonplaats. De technologische vooruitgang maakt het gemakkelijker om deze factoren snel te evalueren. Tenminste, dat is de belofte.
De zoektocht naar een fitnessstudio die aan persoonlijke voorkeuren voldoet, is vereenvoudigd dankzij geavanceerde zoekmethodes. Gebruikers kunnen met één enkele zoekopdracht meerdere vragen combineren om een holistische kijk te krijgen op wat een studio te bieden heeft. Dit gebeurt zonder dat men meerdere websites hoeft te bezoeken voor informatie.
Enkele voordelen van deze geavanceerde zoekmogelijkheden zijn:
  • Tijdbesparing: Wat voorheen misschien uren kostte, kan nu in enkele ogenblikken worden bereikt.
  • Efficiëntie: Door ingesproken commando's en visuele herkenningsfuncties wordt informatie vinden en vergelijken sneller en eenvoudiger.
Overwegingen bij het kiezen van een yogastudio:
  • Kwaliteit en variatie van de yogalessen
  • Bereikbaarheid en nabijheid tot uw locatie
  • Toegevoegde faciliteiten zoals kleedruimtes en douches
Het is evident dat deze technologische veranderingen van invloed kunnen zijn op het webverkeer en hoe informatie wordt verkregen. Websites die eerder afhankelijk waren van hun zichtbaarheid via zoekmachines, moeten wellicht hun strategieën heroverwegen.
Er wordt gesteld dat deze innovatie, die deel uitmaakt van de nieuwe ontwikkelingen in de digitale zoekwereld, een 'AI-overzicht' biedt dat op maat is gemaakt. Zo kan er een meer naadloze integratie van informatie plaatsvinden voor de eindgebruiker.
Het is interessant om op te merken dat, hoewel deze nieuwe zoekmogelijkheden uitgebreid zijn, er toch situaties zijn waarin directe navigatie naar een specifieke webpagina de voorkeur heeft. Het gebruik van geavanceerde zoektechnologie wordt met name aanbevolen voor complexere zoekvragen.
Hoe deze ontwikkelingen zich in de praktijk zullen manifesteren, blijft nog enigszins onduidelijk. Wat echter buiten kijf staat, is dat het proces van het vinden van de best passende yogastudio vergemakkelijkt zal worden, hetgeen bijdraagt aan een betere ervaring voor de stadsbewoner op zoek naar een ideale plek voor yoga.
Bekijk hieronder de Google Keynote:

Concurrentie neemt toe

Google behoudt zijn leidende positie binnen de zoekmachinemarkt, een status die voor lange tijd onaangevochten bleef. Echter, met de introductie van innovatieve zoektechnologieën zoals ChatGPT, is er een duidelijke verschuiving merkbaar in het zoeklandschap. Microsoft, samenwerkend met de ontwikkelaar van ChatGPT, OpenAI, streeft ernaar om hiervan te profiteren, al is hun impact tot op heden beperkt.

Meer opties

Google heeft onlangs op de Google Cloud Next 2024 conferentie een reeks baanbrekende updates aangekondigd voor zijn AI en cloud diensten. Een van de belangrijkste hoogtepunten is de introductie van de Gemini 1.5 Pro, een geavanceerde AI die complexe taken zoals videoanalyse en incidentrapportage kan uitvoeren, waardoor nieuwe mogelijkheden voor ondernemingen worden geopend​.
Verder is er uitbreiding van toegang tot nieuwe modellen binnen het Vertex AI platform, waaronder Anthropic's Claude 3 en Google's Imagen 2.0. Deze modellen bieden ontwikkelaars krachtige tools voor zowel spraakherkenning als beeldgeneratie, en ze zijn nu beschikbaar voor een breder publiek​​. Daarnaast introduceert Google ook tools voor ondernemingen om AI-modellen te integreren in hun eigen gegevensinfrastructuur, zelfs in gevoelige, van het internet gescheiden omgevingen​.
Deze updates benadrukken Google's streven naar 'AI overal', waarbij bedrijven hun data kunnen gebruiken zoals zij dat willen, veilig en efficiënt, ongeacht waar deze zich bevindt. Deze aanpak heeft het potentieel om de manier waarop bedrijven werken fundamenteel te veranderen, door hen in staat te stellen AI naadloos te integreren in dagelijkse processen en besluitvorming​.
Deze innovaties weerspiegelen een duidelijke verschuiving in de strategie van Google, gericht op het bieden van krachtige, toegankelijke en veelzijdige AI-oplossingen die bedrijven kunnen helpen hun eigen digitale transformatie vorm te geven.