Het leek de perfecte
influencer: een sportieve jonge vrouw met een vleugje glamour, een liefde voor tennis en een vlekkeloze
social media feed. Tijdens Wimbledon
stal Mia Zelu de show met haar “tenniscore” outfits, Pimm’s cocktails en foto’s op Centre Court. Maar wie beter keek, ontdekte iets opmerkelijks: Mia Zelu bestaat helemaal niet.
AI of niet, het maakt fans niet uit
Mia Zelu is namelijk volledig gecreëerd door kunstmatige intelligentie. Toch weerhield dat haar er niet van om meer dan 165.000 volgers op Instagram te verzamelen. Op haar pagina noemt ze zichzelf een “digital storyteller” en “AI influencer”. Haar foto’s zien eruit alsof ze uit een lifestyle magazine komen en de captions zijn verrassend menselijk geschreven.
Het meest bizarre? Haar volgers zijn dol enthousiast. Zelfs onder posts waarin Mia duidelijk vermeldt dat ze een
AI personage is, blijven de complimenten binnenstromen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Mia ook een “AI zus” genaamd Ana. Ana doet er qua populariteit nog een schepje bovenop met 266.000 volgers.
AI influencers steeds populairder, ook in Hollywood
AI neemt ondertussen niet alleen social media over. Ook in Hollywood duikt kunstmatige intelligentie steeds vaker op. Zo
gebruikt Netflix AI voor visuele effecten in de nieuwe Argentijnse serie “The Eternaut”. Een effectieve manier om relatief goedkoop grote special effects uit te voeren in de film industrie. Dit zorgt echte rook voor groeiende zorgen in de entertainmentindustrie, vooral over auteursrecht en de risico’s van deep fakes.
Bekende artiesten in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, denk aan filmcomponist Hans Zimmer en zanger Elton John,
trekken aan de bel. Ze vrezen dat AI hun creatief werk kan ondermijnen. Toch blijft het lastig om AI content te controleren. Ondanks dat accounts meta labels plaatsen bij AI gegenereerde accounts die vermeld dat de afbeeldingen kunstmatig gegenereerd zijn, lijkt dat fans weinig te deren.