AI Kan britse economie transformeren, met potentiële boost van £119 miljard

Nieuws
door Thomas
woensdag, 17 juli 2024 om 10:00
hoe werken wearables samen met ai een blik op slimme technologie integratie
De introductie van kunstmatige intelligentie (AI) technologieën kan een aanzienlijke productiviteitsverbetering van £119 miljard opleveren voor Britse bedrijven. Dit blijkt uit recent onderzoek van Workday, een cloudgebaseerde softwareleverancier. Het bedrijf benadrukt dat de inzet van AI cruciaal is, aangezien het Verenigd Koninkrijk (VK) al meer dan vijftien jaar kampt met een productiviteitscrisis.
Volgens het rapport liggen de huidige productiviteitsniveaus 24% onder de verwachtingen van voor de economische crisis van 2008. AI gestuurde efficiëntieverbeteringen bieden hoop voor zowel bedrijven als beleidsmakers om deze kloof te dichten.

Tijdwinst door AI

Een belangrijk aspect van de voordelen van AI is de potentiële tijdwinst. Grote bedrijven in het VK kunnen jaarlijks 7,9 miljard werknemers uren besparen door AI strategisch in te zetten. Dit komt neer op een besparing van 1.117 uur per jaar voor leidinggevenden en 737 uur per jaar voor individuele werknemers, wat respectievelijk 140 en 92 werkdagen vertegenwoordigt.
Daniel Pell, country manager van het VK bij Workday, benadrukt dat verantwoordelijk gebruik van AI de productiviteitsgroei kan versnellen, iets wat de Britse werkplekken al 15 jaar missen. Voormalig premier Tony Blair heeft ook aangegeven dat ondanks economische uitdagingen, technologische vooruitgang zoals AI het een spannende tijd maakt om te regeren.
Daarnaast laat de productiviteitsparadox zien dat werknemers en leiders in een 8-urige werkdag slechts respectievelijk 5,8 en 5,9 uur productief zijn, wat meer dan een kwart van de dag onproductief maakt. AI kan helpen door routinetaken over te nemen en werknemers in staat te stellen zich te richten op meer betekenisvol werk.

Belemmeringen

Toch zijn er aanzienlijke belemmeringen voor AI adoptie. Het rapport geeft aan dat 93% van de werknemers en leiders bezorgd is over vertrouwen in AI. Daarnaast zijn er zorgen over veiligheid, privacy, en vooringenomenheid (38%), evenals de tijd die nodig is voor opleiding (34%) en gebrek aan investeringen (32%). Ongeïnteresseerde werknemers (41%), gebrek aan prikkels (41%), en inadequate technologie (35%) zijn ook belangrijke obstakels.