AI neemt banen over in de gaming industrie

Nieuws
door Thomas
woensdag, 24 juli 2024 om 10:00
nvidias nieuwe ai project focus op gaming
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) vormt een directe bedreiging voor veel werknemers in de gaming industrie. Vooral onder kunstenaars en ontwerpers is er angst voor banenverlies. Zo uiten zij hun zorgen over de introductie van generatieve AI tools zoals Midjourney en Stable Diffusion. De nieuwe technologieën worden al ingezet voor conceptkunst, die gebruikt wordt in de beginstadia van het ontwerp van een spel.

Duizenden werknemers verliezen banen

In 2023 werden naar schatting 10.500 banen in de game industrie geschrapt, en in 2024 zullen daar naar verwachting nog eens 11.000 banen bij komen. Grote spelers zoals Microsoft hebben kleinere studio’s onder hun bewind gesloten zoals Tango Gameworks en Alpha Dog Games.
De ontwikkelingen hebben geleid tot een toenemende drang naar vakbonden binnen de industrie. Er is een groeiende consensus dat AI gebruik alleen met instemming van de werknemers moet gebeuren. Vakbonden zouden kunnen helpen bij het opstellen van contracten die werknemers beschermen tegen ongebreideld gebruik van AI.

Ethische en juridische zorgen

Ethische en juridische kwesties spelen een belangrijke rol bij de inzet van AI. Er is veel onduidelijkheid over de legaliteit en ethiek van het gebruik van AI, vooral met betrekking tot auteursrechten. Bedrijven negeren vaak deze zorgen en zetten AI toch in, wat de kwaliteit van creatief werk onder druk zet en kostenbesparing boven kwaliteit plaatst.
Bedrijven zoals Activision Blizzard en Riot Games ontwikkelen interne AI systemen, ondanks interne weerstand. Sommige bedrijven omarmen AI volledig, terwijl anderen terughoudender zijn vanwege de mogelijke negatieve impact op werknemers.

NVIDIA introduceert nieuwe AI voor gamers

Op de Computex beurs heeft NVIDIA een nieuwe AI technologie geïntroduceerd voor gamers. Het bedrijf presenteerde Project G-Assist, een AI assistent technologie demo die context bewuste hulp biedt voor pc-games en apps. Dit helpt de AI om nauwkeurige en relevante antwoorden te genereren die specifiek zijn voor de speelsessie van de gebruiker.