Meta introduceert nieuw open-source AI model Llama 3.1 405B

Nieuws
door Thomas
woensdag, 24 juli 2024 om 12:00
llama meta
Meta, het voormalige Facebook, heeft onlangs hun nieuw AI model gelanceerd genaamd Llama 3.1 405B. Volgens het bedrijf kan het model concurreren met toonaangevende modellen van bedrijven zoals OpenAI en Anthropic. Anders dan zijn concurrenten is dit model open-source, wat betekent dat het vrij beschikbaar is voor ontwikkelaars zonder dat er toegangskosten in rekening worden gebracht.
Llama 3.1 405B biedt ontwikkelaars de volledige vrijheid om de code aan te passen. Hierdoor kunnen ze het model afstemmen op hun specifieke behoeften en toepassingen. Zo kunnen ze het model trainen met nieuwe datasets om zo het volledige potentieel van generatieve AI te benutten. Gebruikers die Llama op Meta's eigen apps gebruiken, zoals WhatsApp en Instagram, profiteren van extra veiligheidslagen. Deze veiligheidsmaatregelen zijn ook open-source, wat betekent dat ze door anderen kunnen worden gebruikt, maar niet verplicht zijn.

Het belang van open source

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Mark Zuckerberg, de mede-oprichter van Meta, stelt dat AI het potentieel heeft om de menselijke productiviteit, creativiteit en levenskwaliteit te verbeteren en economische groei te versnellen. Door de broncode vrij beschikbaar te maken, kunnen ontwikkelaars en onderzoekers wereldwijd samenwerken, kennis delen en sneller innovatieve oplossingen ontwikkelen. Dit zal alleen maar de creativiteit en de vooruitgang van de technologie versnellen.
Ook wijst Zuckerberg op de vooruitgang bij medisch en wetenschappelijk onderzoek door middel van AI. Volgens de Meta oprichter zal open source ervoor zorgen dat meer mensen wereldwijd toegang hebben tot de voordelen van AI, waardoor de macht niet geconcentreerd blijft in de handen van een klein aantal bedrijven.

Beperkte toegang, voor rnu

Momenteel is Llama 3.1 405B alleen toegankelijk voor gebruikers in de Verenigde Staten (VS), omdat Meta een Europese Unie (EU) lancering heeft vermeden vanwege zorgen over de regelgeving rond AI en gegevensbescherming. Als open-source systeem zal het model waarschijnlijk binnenkort toegankelijk zijn voor gebruikers buiten de EU via andere kanalen. De daadwerkelijke effectiviteit van het model zal echter pas duidelijk zijn wanneer derde partijen het product uitvoerig hebben getest.

Laatste reacties