Gaat AI daadwerkelijk de wereld veranderen?

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 23 juli 2024 om 12:00
bedrijven stappen over naar retrieval augmented generation om ai te trainen
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt vaak gepresenteerd als een revolutionaire technologie die de wereld ingrijpend zal veranderen. Bedrijven zoals Alphabet beweren dat de technologie elke industrie zal transformeren en onze manier van werken fundamenteel zal veranderen. Maar hoe realistisch zijn deze voorspellingen?
Veel van de opwinding rondom AI valt te verklaren door de miljardenbedrijven achter de technologie die aanzienlijke belangen hebben in een AI gedreven toekomst. Deze bedrijven hebben er baat bij om de voordelen van AI te promoten en zo hun marktaandeel en winst te vergroten.

Zijn de voorspellingen gegrond?

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Er is een groeiend debat over de werkelijkheid achter deze voorspellingen. Terwijl PwC schat dat AI tegen 2030 meer dan $15 biljoen aan waarde zal toevoegen aan de wereldeconomie, rijst de vraag of deze verwachtingen op realistische gronden zijn gebaseerd of voornamelijk marketinghype zijn.
Andere beloftes zoals het het combineren van AI en menselijke intelligentie (HI) kunnen ook grote impact hebben. De samenkomst, ook wel Intelligence Augmentation (IA) genoemd, heeft als doel incidenten te verminderen, operationele kosten te verlagen en de betrouwbaarheid van systemen te verhogen. Voorlopig blijft dit echter toekomstmuziek.
AI toont al tastbare voordelen in sectoren zoals de financiële wereld, waar het wordt ingezet voor fraudedetectie en automatisering van handelsalgoritmes. In de gezondheidszorg wordt voorspeld dat de AI markt $208 miljard zal bereiken tegen 2030. Echter, de technologie bevindt zich vaak nog in de prototypefase en is nog niet wijdverspreid.

Uitdagingen

Voor een brede acceptatie van AI moeten tal van obstakels worden overwonnen. Vertrouwen in de technologie is cruciaal, maar studies tonen aan dat het vertrouwen in AI afneemt. Daarnaast zijn er uitdagingen op het gebied van regelgeving, data privacy en technische problemen zoals AI hallucinaties en vooroordelen.

Lange termijn vooruitzichten

De AI revolutie is ongetwijfeld in volle gang, maar de snelheid en omvang van de veranderingen worden mogelijk overschat. Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen, is een geleidelijke integratie waarschijnlijker dan een plotselinge omwenteling. Op de lange termijn is het echter moeilijk voor te stellen dat AI niet transformerend zal zijn. Net zoals vuur, elektriciteit en het internet, zal AI waarschijnlijk in de komende decennia aanzienlijke veranderingen teweegbrengen.

Laatste reacties