Goed nieuws voor patiënten én artsen: een nieuw slim computersysteem, EchoNext, kan artsen helpen om hartproblemen veel eerder op te sporen, volgens
Reuters. Het nieuwe systeem is ontwikkeld door onderzoekers van Columbia University en het NewYork-Presbyterian ziekenhuis in de Verenigde Staten. De technologie maakt gebruik van gewone ECG’s, oftewel hartfilmpjes, die in veel ziekenhuizen al standaard worden gemaakt. Dat maakt de tool goedkoop en toegankelijk.
Wat doet EchoNext precies?
Een ECG is een snelle en goedkope test die de elektrische signalen van je hart meet. Wereldwijd worden elk jaar meer dan 400 miljoen ECG’s afgenomen.
Artsen gebruiken die om te kijken of je hart goed werkt. Maar soms zijn hartproblemen lastig te zien op een ECG.
EchoNext is een soort slimme assistent voor de arts. Het systeem bekijkt het hartfilmpje en herkent patronen die een arts misschien mist. Vervolgens geeft het aan of iemand mogelijk een uitgebreidere harttest nodig heeft, zoals een echo van het hart.
Presteert het beter dan artsen?
In een test werd EchoNext vergeleken met 13 ervaren cardiologen. Die artsen herkenden hartproblemen in 64% van de gevallen. EchoNext kwam uit op 77%. Dat betekent dat het systeem in deze proef beter scoorde dan mensen.
Ook getest in de praktijk
De onderzoekers gebruikten bijna 85.000 oude hartfilmpjes van patiënten om te kijken hoe goed EchoNext werkt. Van de mensen die eerder wél een echo kregen, bleek bij 3.000 ook echt iets mis te zijn. EchoNext vond daarnaast 3.400 extra gevallen die eerder waren gemist, en veel daarvan bleken achteraf ook een probleem te hebben.
Waarom is dit belangrijk?
Niet iedereen die een ECG krijgt, kan of hoeft meteen een dure echo te doen. Maar met EchoNext kunnen artsen veel gerichter kiezen wie wél een echo nodig heeft. Bovendien worden bestaande hartproblemen veel sneller opgespoord. Dat bespaart kosten, voorkomt onnodige onderzoeken én kan levens redden door hartziekten eerder te ontdekken. Goed nieuws dus voor wie in de toekomst een ECG nodig heeft!