AI “valsspelen” zet universiteiten onder druk

Nieuws
door Thomas
woensdag, 31 juli 2024 om 12:00
elicit ai kunstmatige intelligentie onderzoek
Australische academici slaan alarm over de toenemende economische druk om studenten te laten slagen, ondanks sterke vermoedens dat er sprake is van plagiaat of bedrog. Het “valsspelen” wordt volgens academici voornamelijk gedreven door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Zo is er een significante toename in het gebruik van generatieve AI bij het maken van opdrachten.
Veel docenten merken dat hun studenten AI gebruiken om rapporten en opdrachten te schrijven, wat traditionele methoden van plagiaatdetectie, zoals Turnitin, grotendeels ineffectief maakt. Turnitin controleert teksten op plagiaat, maar kan het gebruik van AI niet definitief vaststellen. Hierdoor blijven studenten vaak ongestraft.
De vermoedens van valsspelen doen zich onder andere voor bij veel internationale studenten die moeite hebben met de Engelse taal, maar toch leveren foutloze rapporten indienen, vermoedelijk geschreven door AI. Het “valsspelen” met AI leidt ertoe dat veel academici vrezen dat diploma’s hun waarde verliezen. Diploma’s worden steeds vaker uitgereikt aan studenten zonder de benodigde vaardigheden.

Studenten over het gebruik van AI

Australische studenten geven aan dat het gebruik AI wijdverbreid is en dat de kans op gevolgen minimaal is. Zo geven ze aan de technologie vaak te gebruiken voor huiswerk en examens. Experts pleiten dan ook voor een hervorming van het schoolsysteem, waarbij repetitief leren wordt vervangen door innovatieve en praktijkgerichte benaderingen om relevantie en integriteit in het onderwijs te waarborgen.

Brusselse universiteit overweegt einde samenwerking Israël

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) overweegt de samenwerking met twee Israëlische instellingen te beëindigen, volgens een recent persbericht. Dit besluit volgt op aanbevelingen van onafhankelijke ethische comités. Het betwiste onderzoek richt zich op AI en heeft binnen de academische gemeenschap tot debat geleid.
Verschillende Ethische commissies hebben een negatief advies uitgebracht over projecten die mogelijk militaire toepassingen kunnen hebben. De VUB benadrukt dat alle samenwerkingsverbanden zorgvuldig worden geëvalueerd, waarbij ethische standaarden en potentiële risico’s worden overwogen.