In het digitale tijdperk wordt data vaak vergeleken met olie, waarbij wordt gesuggereerd dat landen en bedrijven met grote hoeveelheden data grote voordelen kunnen behalen, net zoals veel olieproducerende landen in de 20e eeuw. Josephine Teo, de minister voor digitale ontwikkeling en informatie in Singapore, biedt echter een nieuwe kijk op deze analogie.
Teo
betoogde op de Fortune Brainstorm
AI conferentie in Singapore dat de vergelijking tussen data en olie misleidend is. “In tegenstelling tot olie, een eindige hulpbron die opraakt na gebruik, kan data keer op keer worden hergebruikt en in verschillende contexten worden toegepast,” legde Teo uit. Deze eigenschap maakt data volgens haar veelzijdiger en waardevoller dan olie.
De AI strategie van Singapore
Sinds 2019 heeft Singapore een uitgebreide
kunstmatige intelligentie (AI) strategie ingevoerd, waarbij het land zijn positie als handels- en reishub benut om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te stimuleren. Teo benadrukt dat Singapore niet streeft naar de status van AI supermacht, maar zich richt op het benutten van zijn bestaande sterke punten.
De economie van Singapore biedt volgens Teo voldoende toegang tot de benodigde data. “De diversiteit en diepte van activiteiten in Singapore genereren talloze datapunten, wat betekent dat onze data-infrastructuur robuuster is dan vaak wordt gedacht,” verklaarde ze.
Uitdagingen
Een van de uitdagingen voor Singapore’s AI ambities is echter het beperkte aanbod van talent in dit nieuwe vakgebied. Dit is een zorg omdat de huidige talentenpool nog niet breed en diep genoeg is om aan alle behoeften te voldoen.
In 2019 pauzeerde de Singaporese regering tijdelijk de goedkeuring van nieuwe datacenters vanwege zorgen over landgebruik en energieverbruik. Hoewel dit leidde tot een uitstroom van operators naar buurlanden zoals Maleisië, heeft Singapore nog steeds een van de hoogste datacentercapaciteiten ter wereld in verhouding tot zijn BBP.
Voor de toekomst staat Singapore open voor meer datacenters, maar Teo benadrukte de noodzaak om deze uit te breiden op een milieuvriendelijke manier. Een mogelijke oplossing is het aanpassen van de operationele temperaturen in tropische klimaten om energieverbruik te verminderen en aan de netto-nul-uitstootdoelstellingen te voldoen.