Amazon versterkt robotica en AI met nieuwe strategische samenwerking

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 31 augustus 2024 om 12:00
amazon gaat alexa grondig veranderen betaalde abonnementen en betere ai
Amazon zet een nieuwe stap in de optimalisatie van zijn logistieke en magazijnprocessen door een strategische samenwerking aan te gaan met Covariant, zo blijkt uit een recent artikel op hun eigen website. Covariant is een vooraanstaand technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) modellen voor robotica. De samenwerking markeert een belangrijke stap voor Amazon om zijn operaties veiliger en efficiënter te maken.
Met een vloot van honderden duizenden robots neemt Amazon al jaren de leiding in het gebruik van AI en automatisering binnen zijn wereldwijde logistieke netwerk. Deze robots nemen zware en repetitieve taken over, zoals het verplaatsen van inventaris en het sorteren van goederen, waardoor werknemers zich kunnen richten op complexere taken. De nieuwe samenwerking met Covariant stelt Amazon in staat om gebruik te maken van geavanceerde AI-modellen die de prestaties en veiligheid van hun robots verder zullen verbeteren.
De samenwerking biedt Amazon een niet-exclusieve licentie voor Covariant's robuuste AI-technologie, die cruciaal zal zijn voor het verfijnen van hun bestaande robotica. De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van systemen die beter kunnen leren en zich sneller kunnen aanpassen aan verschillende operationele omstandigheden. Dit zal niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de veiligheid van de werkomgeving voor medewerkers verbeteren.

Uitbreiding 

Daarnaast breidt Amazon zijn AI en robotica team in de Bay Area uit door getalenteerde onderzoekers en ingenieurs van Covariant aan te trekken. Dit versterkte team zal werken aan de integratie van Covariant’s technologie in Amazon’s operaties en het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen.

Eigen AI chips

Amazon zit niet stil en is ook bezig om zijn eigen AI chips te ontwikkelen. Zo heeft het onlangs deze chips getest in nieuwe servers in Austin, Texas. Het is een strategische stap om de afhankelijkheid van Nvidia te verminderen, wiens dure chips momenteel een groot deel van de AI cloudinfrastructuur bij Amazon Web Services (AWS) aandrijven. Door zelf AI chips zoals Trainium en Inferentia te ontwikkelen, kan Amazon kostenefficiëntere oplossingen bieden, met een verbetering in prijs-prestatieverhouding van 40-50% vergeleken met Nvidia.