Datingapps zetten in op AI om digitale “wingmans” te creëren

Nieuws
door Thomas
zondag, 01 september 2024 om 10:00
kyutai labs lanceert moshi ai chatbot met real time spraakfuncties
We zien dat kunstmatige intelligentie (AI) in steeds meer industrieën en sectoren wordt ingezet. Ook de dating apps gaan overstag en zetten in op AI. De grote spelers in de industrie, zoals Tinder, Bumble, Hinge en Grindr, werken aan de ontwikkeling van AI gestuurde chatbots die gebruikers kunnen ondersteunen bij diverse aspecten van het daten. Zo zijn de AI tools ontworpen om gebruikers te helpen met het bedenken van originele openingszinnen, om feedback te geven op hun flirtgedrag en het optimaliseren van hun profielinformatie.

Problemen in de industrie

De dating industrie heeft het lastig en zoekt daarom naar innovatie manieren om weer de aandacht te trekken. De dating app bedrijven geven aan dat er onder gebruikers al een tijd lang een ware "datingapp-vermoeidheid" begint te ontstaan. Veel gebruikers raken ontmoedigd doordat het steeds meer moeite kost om succesvolle connecties te maken. Als gevolg heeft Bumble onlangs een daling in aandelenwaarde ervaren, terwijl Tinder meerdere kwartalen op rij een terugval in betalende abonnees heeft gerapporteerd.
Door AI in te zetten, hopen dating bedrijven de obstakels te overwinnen en gebruikers een gepersonaliseerde ervaring te bieden. Zo werkt Grindr aan een chatbot genaamd "Wingman", die op basis van gebruikersprofielen en eerdere gesprekken openingszinnen kan voorstellen.

AI chatbot op Amerikaanse scholen mislukt

Het blijkt niet altijd makkelijk om AI chatbots te integreren. Zo mislukte een ambitieus project om de AI chatbot Ed te integreren in het schoolsysteem van Los Angeles na enkele maanden. Ed was ontwikkeld om de helft van de leerlingen te ondersteunen met academische hulp en mentale gezondheidszorg, maar financiële problemen hebben het project tot stilstand gebracht.
Het bedrijf achter de chatbot, AllHere, raakte in de problemen nadat de CEO vertrok en het personeel op verlof werd gestuurd. Ondanks de aanvankelijke lof voor Ed als een innovatieve onderwijs oplossing, rijzen nu vragen over de levensvatbaarheid van dergelijke technologieën en het verantwoord gebruik van belastinggeld.