AMD lanceert nieuwe AI chip om Nvidia uit te dagen

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 11 oktober 2024 om 10:00
ai chips
AMD zet de concurrentiestrijd in volle gang door een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) chip te onthullen. De nieuwe chip, genaamd de Instinct MI325X, is gericht op datacenters en moet de concurrentiestrijd aangaan met Nvidia's succesvolle Blackwell chips.
Met de lancering hoopt AMD een aanzienlijk marktaandeel te veroveren in een markt die momenteel wordt gedomineerd door Nvidia. De nieuwe AI chip is een strategische stap van AMD, aangezien de vraag naar geavanceerde chips blijft toenemen. Sinds de introductie van OpenAI's ChatGPT is de vraag naar dergelijke chips explosief gestegen, en sindsdien zijn er talloze andere AI modellen als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Superieure prestaties

AMD beweert dat de MI325X tot 40% betere prestaties levert in vergelijking met Nvidia’s H200 bij het gebruik van Meta’s Llama AI-model. Dit zou AMD kunnen helpen om klanten zoals Meta en Microsoft aan zich te binden, die al eerder AI chips van het bedrijf hebben afgenomen.
Nvidia heeft een sterke positie in de markt door het gebruik van zijn eigen programmeertaal, CUDA, die inmiddels de standaard is geworden voor AI ontwikkelaars. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars vaak binnen het Nvidia ecosysteem blijven. AMD heeft echter zijn ROCm software verbeterd om het eenvoudiger te maken voor ontwikkelaars om hun AI-modellen over te zetten naar AMD’s hardware.

Nieuwe CPU lijn

Naast de lancering van de AI chip introduceerde AMD ook de EPYC 5th Gen CPU’s, die speciaal zijn ontworpen om dataverwerking voor AI toepassingen te ondersteunen. Deze CPU’s variëren van instapmodellen tot krachtige processors voor supercomputers.

Overname

Eerder dit jaar deed AMD ook een andere zet om de AI kloof verkleinen. Dit het techbedrijf door een overname aan te kondigen van het infrastructuurbedrijf ZT Systems voor $4,9 miljard. De strategische overname is bedoeld om AMD’s Instinct AI datacenterchips verder te integreren. ZT Systems, met meer dan 30 jaar ervaring, levert op maat gemaakte infrastructuur voor bedrijven als Microsoft, Meta en Amazon.

Populair nieuws