Uitrol nieuwe Nvidia AI chip vertraagd

Nieuws
door Thomas
maandag, 05 augustus 2024 om 10:00
nvidia
Nvidia heeft de uitrol van zijn nieuwste generatie Blackwell B200 kunstmatige intelligentie (AI) chips met minstens drie maanden vertraagd. Het bedrijf heeft de beslissing moeten maken vanwege een late ontwerpfout die tijdens het productieproces werd ontdekt. Deze chips zullen waarschijnlijk pas begin 2025 op grote schaal beschikbaar zijn.

Impact voor Nvidia

De B200 chips waren bedoeld om de populaire H100 chips te vervangen, die aanzienlijk hebben bijgedragen aan de recente stijging van Nvidia's aandelen. De vertraging kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de financiële resultaten van Nvidia en ook voor andere bedrijven in de sector.
Na het nieuws van de vertraging daalden dan ook de aandelen van Nvidia scherp en sloten de week af met een daling van meer dan 5%. Ook andere technologie- en chipbedrijven, zoals Advanced Micro Devices (AMD) en Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), zagen hun aandelenkoersen dalen. Desondanks blijven grote klanten zoals Microsoft, Alphabet (Google) en Meta Platforms fors investeren in AI-chips, voornamelijk van Nvidia.

Nieuwe testfasen

Nvidia werkt nauw samen met TSMC om de problemen met de B200 chips op te lossen door middel van nieuwe testfasen. Een woordvoerder van Nvidia weigerde commentaar te geven op de vertraging, maar benadrukte dat de productie later dit jaar op schema ligt om op te voeren.

Amazon ontwikkelt eigen AI chip

Het uitstel van de B200 chip is een grote klap voor Nvidia. Daarnaast gaan andere bedrijven ook de concurrentiestrijd aan. Zo is Amazon nieuwe AI serverontwerpen in het testen in hun faciliteit in Austin, Texas. Deze servers zijn uitgerust met eigen AI chips. Het is een stap om de afhankelijkheid van Nvidia te verminderen. Nvidia's dure chips drijven momenteel een groot deel van Amazon Web Services (AWS) aan. De ontwikkeling van eigen chips, zoals Trainium en Inferentia, is cruciaal voor Amazon om de zogenaamde "Nvidia-tax" te vermijden, wat de winstgevendheid van AWS verhoogt.