AMD kondigt miljarden deal aan om concurrentie met Nvidia’s AI infrastructuur aan te gaan

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 20 augustus 2024 om 16:53
nvidia is het meest waardevolle bedrijf ter wereld
AMD heeft een grote stap gezet in de AI markt door het AI infrastructuurbedrijf ZT Systems over te nemen voor $4,9 miljard in een combinatie van contanten en aandelen. Deze overname is gericht op het versnellen van de adoptie van AMD's zogenoemde Instinct AI datacenter chips en het versterken van de concurrentiepositie tegenover Nvidia, dat momenteel de markt domineert met zijn GPU’s.
ZT Systems is een privaat bedrijf met meer dan dertig jaar ervaring en levert op maat gemaakte computerinfrastructuur voor grote AI partijen zoals Microsoft, Meta en Amazon. Met deze overname voegt AMD ongeveer 1.000 ingenieurs toe aan het team, wat cruciaal zal zijn om de ontwikkeling van AI infrastructuur in datacenters te versnellen en de concurrentie met NVIDIA aan te gaan.

Aankoop mogelijk in 2025 goedgekeurd

De aankoop van AMD, die naar verwachting in de eerste helft van 2025 wordt afgerond, hangt nog af van goedkeuring door toezichthouders. Na de afronding zal ZT Systems worden geïntegreerd in AMD’s datacenter afdeling.Met deze overname volgt AMD de strategie van Nvidia, die succes heeft geboekt door een “systems” benadering te hanteren waarbij complete infrastructuur pakketten worden aangeboden. 

AMD breidt aanbod uit

AMD hoopt op deze manier zijn eigen aanbod te versterken, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de groei van het tech bedrijf. Recentelijk introduceerde het bedrijf zijn MI300 AI chips, die door Microsoft zijn opgenomen in het Azure cloud platform voor het draaien van AI modellen zoals OpenAI’s GPT-4. De lancering van de opvolger, de MI350 chip, wordt in 2025 verwacht.
Ondanks een stijgende omzet uit datacenter producten blijft AMD ver achter bij Nvidia in deze markt. Interessant genoeg kondigde ZT Systems in maart nog een samenwerking aan met Nvidia om AI infrastructuur te ontwikkelen met Nvidia’s Blackwell chips. AMD heeft benadrukt dat de bestaande klant verplichtingen, waaronder die met Nvidia, zal blijven nakomen.

Populair nieuws