'Amerikaanse overheid onderzoekt Microsoft, Nvidia en OpenAI voor monopolisatie AI-industrie'

Nieuws
donderdag, 06 juni 2024 om 16:06
onderzoek naar openai microsoft en nvidia
Grote bedrijven in de wereld van AI worden onderzocht wegens een mogelijke monopolie in de markt.
Op 5 juni meldde The New York Times dat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) en de Federal Trade Commission (FTC) een akkoord hebben bereikt over het onderzoeken van mogelijke monopolistische praktijken binnen de AI-industrie. Dit onderzoek richt zich op grote spelers zoals Microsoft, NVIDIA en OpenAI. Het DOJ zal specifiek NVIDIA onderzoeken op mogelijke schendingen van antitrustwetten, terwijl de FTC het gedrag van Microsoft en OpenAI onder de loep neemt. Dat meldt Reuters.
Een voorbeeld voor de aanleiding voor dit soort onderzoeken is niet moeilijk te vinden: Microsoft heeft fors geïnvesteerd in OpenAI, terwijl Amazon en Alphabet soortgelijke investeringen hebben gedaan in Anthropic.

Belangrijke details van het onderzoek

Jonathan Kanter, hoofd van de antitrustdivisie van het DOJ, benadrukte tijdens een AI-conferentie aan de Stanford Universiteit dat de afhankelijkheid van AI van enorme hoeveelheden data en rekenkracht dominante bedrijven een aanzienlijk voordeel kan geven. FTC-voorzitter Lina Khan stelde in een interview in februari dat de FTC zich richt op het vroegtijdig identificeren van potentiële problemen in de ontwikkeling van AI.
Volgens een bericht van Reuters hebben Microsoft, OpenAI, NVIDIA, het DOJ en de FTC buiten reguliere werktijden niet direct gereageerd op verzoeken om commentaar.

Reacties uit de industrie

In een interview met CNBC in mei, verklaarde Matt Calkins, mede-oprichter en CEO van Appian, dat AI mogelijk geen "winner takes all" markt is. Hij suggereerde dat als allianties de overwinning in de AI-race konden veiligstellen, Google al gewonnen zou hebben.
Volgens een rapport van Roll Call op 15 mei, heeft een bipartisane AI-werkgroep van de Senaat, geleid door meerderheidsleider Chuck Schumer, een AI-routekaart vrijgegeven. Deze roept de federale overheid op om minstens 32 miljard dollar per jaar te investeren in niet-defensie gerelateerde AI-systemen.

Verdere ontwikkelingen

In maart meldde The Information dat Microsoft niet wil dat hun aanwerving van de twee mede-oprichters van Inflection AI en het merendeel van hun 70-koppige team wordt gezien als een overname. Dit wijst op de strategische bewegingen van grote technologiebedrijven om hun invloed in de AI-sector te vergroten zonder formele acquisities.
Daarnaast nemen topmanagers van deze bedrijven, waaronder Satya Nadella van Microsoft en Jensen Huang van NVIDIA, deel aan de nieuw gevormde Artificial Intelligence Safety and Security Board. Dit panel adviseert de Amerikaanse overheid over de veilige integratie van AI in kritieke infrastructuur en behandelt potentiële risico's van AI-technologie.

Onderzoek naar OpenAI, Microsoft en Nvidia

Deze onderzoeken maken deel uit van een bredere inspanning van de Amerikaanse overheid om de snel voortschrijdende AI-sector te reguleren en te zorgen dat de concurrentie eerlijk blijft en innovatie niet wordt verstikt door monopolistische praktijken. Het toezicht op de investeringen van deze bedrijven in AI-startups is een belangrijk onderdeel van deze inspanning.