ARK Invest Steekt $60 Miljoen in Elon Musk's AI-Startup xAI

Nieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 12:40
musk
ARK Invest, geleid door de ervaren investeerder Cathie Wood, heeft $60 miljoen geïnvesteerd in xAI, de AI-startup van Elon Musk.
Dit benadrukt het vertrouwen van ARK in de potentie van xAI te midden van de groeiende AI-markt. Op 28 mei kondigt ARK via een e-mail aan haar klanten de aankoop van een belang in xAI aan. Volgens Brett Winton, Chief Futurist van ARK is dit ongeveer 2% van het totale vermogen wat in ARK-fondsen zit. Hij zegt over de investering:
"xAI's toegang tot X's distributie en realtime data onderscheidt het van andere AI-projecten, vooral in combinatie met Elon Musk's focus op snelheid."

Groeiende Investeringen in AI

Deze investering volgt op eerdere AI-gerelateerde stappen van ARK Invest. Vorige maand maakte ARK bekend dat 4% van haar totale holdings in OpenAI, de maker van ChatGPT, en 5% in Anthropic, het bedrijf achter het Claude AI-model, zijn geïnvesteerd. Winton voorspelt dat AI-fondsen tegen het einde van dit decennium "meerdere duizenden miljarden dollars" waard zijn.
Tijdens de COVID-19-pandemie in 2021 trok Cathie Wood de aandacht met haar optimistische investeringen in Tesla, een ander bedrijf van Musk.

xAI's Groei en Toekomstplannen

xAI, gelanceerd in maart 2023, heeft zichzelf gepositioneerd als een concurrent van grote spelers in de AI-sector zoals OpenAI, Google en Microsoft. Op 26 mei kondigde xAI aan $6 miljard te hebben opgehaald in een Series B-financieringsronde met belangrijke investeerders zoals Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company en Prins Alwaleed bin Talal.
Deze financieringsronde verhoogde de waardering van xAI tot ongeveer $24 miljard, een aanzienlijke mijlpaal gezien het feit dat de start-up iets meer dan een jaar bestaat. Musk heeft ook plannen onthuld om tegen de herfst van 2025 een nieuw datacenter te lanceren.

Innovaties en Kritiek

Het project wordt gepresenteerd als de "Gigafactory of Compute," en is bedoeld voor het trainen en ontwikkelen van de volgende generatie van het Grok AI-systeem.
Musk blijft uitgesproken over zijn visie op AI en de impact ervan op de toekomst. Tijdens de VivaTech Paris 2024 conferentie uitte hij zijn zorgen over huidige AI-modellen die niet "maximaal waarheidszoekend" zijn en in plaats daarvan "politieke correctheid" nastreven. Hij voorspelde ook dat AI binnenkort "alles beter zal doen dan jij" en uiteindelijk werk overbodig zal maken.
Deze ontwikkelingen onderstrepen de voortdurende invloed van Elon Musk in de technologische vooruitgang en de strategische visie van ARK Invest op de toekomst van AI.

Populair nieuws