Avatar regisseur sluit zich aan bij AI bedrijf

Nieuws
door Thomas
donderdag, 26 september 2024 om 10:00
sora ai open ai movie films
Je hebt vast een van de vele films van James Cameron gezien. Hij is bekend van klassiekers zoals The Terminator (1984), Titanic (1997) en Avatar (2009). Inmiddels maakt Cameron ook stappen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en is hij toegetreden tot bestuur van het bedrijf StabilityAI.
Hoewel hij in The Terminator ironisch genoeg een dystopische toekomst schetste waarin een AI systeem de mensheid bedreigt, richt zijn nieuwe rol zich op een constructiever gebruik van AI in de filmwereld, specifiek voor het creëren van computer gegenereerde beelden (CGI).
Cameron staat bekend als een regisseur die die laatste technologieën toepast in zijn films. Zo was hij met zijn film Avatar, de succesvolste film aller tijden, de eerste die op grote schaal 3D films naar de bioscopen bracht. Nu ziet hij dat de combinatie van generatieve AI en CGI films naar een niveau kunnen tillen. StabilityAI is het bekendst van zijn stable diffusion technologie, die beelden genereert op basis van een tekst prompt, en breidt nu uit naar video.

Verlies van creativiteit

De inzet van AI in de filmindustrie is helaas nog niet zonder controverse. Veel prominente filmmakers, zoals Guillermo del Toro en Michael Bay, zijn kritisch over AI gegenereerde beelden omdat het volgens hen creativiteit vervangt. Generatieve AI modellen zijn getraind op bestaande kunst die door mensen is gecreëerd, maar het is nog de vraag in hoeverre de technologie zelf nieuwe stijlen en vormen van kunst kan bedenken.

Ashton Kutcher ziet heil in AI

De bekende acteur Ashton Kutcher gelooft ook dat AI een rol kan spelen in de entertainmentindustrie. Met zijn venture capital bedrijf, Sound Ventures, heeft hij een investeringsfonds van $243 miljoen opgezet om te investeren in AI bedrijven. Volgens Kutcher zal AI net zo'n revolutionaire impact hebben als het internet, en wil hij bedrijven ondersteunen die aan de voorhoede van deze ontwikkeling staan, met een focus op de entertainmentindustrie.