Financiële handelaren zullen als eersten superintelligente AI opmerken, Wharton-professor

Nieuws
woensdag, 25 september 2024 om 13:34
hoe heeft ai robotica verandert in de laatste 5 jaar
Financiële handelaren zullen als eersten superintelligente AI opmerken, zegt Wharton-professor Ethan Mollick. De opmerkingen van Ethan Mollick zorgen voor speculatie in de cryptogemeenschap.

Professor over AI

Wharton-professor en auteur van het boek “Co-Intelligence: Living and Working with AI,” Ethan Mollick, zegt dat als kunstmatige intelligentie slimmer is dan mensen, de eerste groep die dit zou merken waarschijnlijk financiële handelaren zijn.
De opmerkingen van Mollick zijn op 24 september geplaatst op het sociale mediaplatform X en veroorzaakt meteen reacties van verschillende accounts uit de cryptogemeenschap.
“Als AGI haalbaar is, zullen de allereerste mensen die het merken handelaren zijn, die plotseling ontdekken dat al hun goede strategieën en transacties niet meer werken, en dat een onbekend bedrijf steeds aan de winnende kant staat.”

Artificial General Intelligence (AGI)

Mollick verwijst naar artificial general intelligence (AGI), een vaag begrip voor een AI-systeem dat in staat is om elke taak uit te voeren die een mens zou kunnen, mits de juiste middelen aanwezig zijn.
Dit kan hypothetisch leiden tot een machine die in staat is om optimale handelsstrategieën te implementeren. Mollick lijkt te impliceren dat de verleiding om de wereldwijde financiële markt te domineren met een geavanceerd AI-systeem te groot zou zijn voor de organisatie die erachter zit om te weerstaan.
Hoewel er geen wetenschappelijke norm is voor wanneer of hoe een regulier AI-systeem een AGI-systeem zou worden, hebben sommige bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van beide steeds vaker de claim gemaakt dat AI op menselijk niveau binnen enkele jaren mogelijk zal zijn.
In sommige scenario’s hebben wetenschappers zelfs voorspeld dat AGI zou kunnen ontstaan uit de gecombineerde inspanningen van veel ontwikkelaars op een zelf-evoluerende manier die zelfs de ontwikkelaars zou kunnen verrassen.
In zo’n geval zou een AI-systeem stiekem het financiële handelssysteem kunnen binnendringen — mogelijk via cryptocurrency of de manipulatie van altcoins — en een gecoördineerde, massale handelsinspanning kunnen uitvoeren over digitale activa. Hetzelfde zou ook denkbaar kunnen gebeuren binnen de aandelenmarkt of banksystemen van elk verbonden land.
Als echter wordt aangenomen dat de ontwikkeling van AGI een continue en toegewijde inspanning vereist met menselijke toezicht en begeleiding bij elke stap, dan is het mogelijk dat handelaren niet de eerste mensen zijn die door de opkomst ervan worden getroffen.

Robots?

Zoals een AI-ontwikkelaar recentelijk opmerkte: “Als OpenAI’s o1 het onderzoekstechnicus-interview van OpenAI kan halen met een slagingspercentage van 90% tot 100% voor codering, waarom zouden ze dan nog menselijke ingenieurs aannemen voor deze positie?” Ze voegden eraan toe dat “elk bedrijf deze vraag binnenkort zal stellen.”
Misschien is het eerste signaal dat machines net zo capabel zijn als mensen wanneer de bedrijven die ze bouwen stoppen met het aannemen van ingenieurs en ontwikkelaars.