Baanbrekend: AI technologie identificeert hartaanval risico met ongekende nauwkeurigheid

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 06 augustus 2024 om 10:00
gezondheidszorg ai machien learning
Wetenschappers prijzen een baanbrekende technologie die mensen identificeert met een risico op een hartaanval binnen de komende tien jaar. Het wordt mogelijk gemaakt door een innovatief kunstmatige intelligentie (AI) model dat wordt ontwikkeld door Caristo Diagnostics. Het model detecteert ontstekingen in het hart die niet zichtbaar zijn op conventionele CT scans.

Vroegtijdige detectie van ontstekingen

De technologie, dat bekendstaat als het CaRi Heart-platform, analyseert CT scans van patiënten met borstpijn. Het algoritme detecteert vervolgens ontstekingen en plaques in de kransslagaders, waarna getraind personeel de nauwkeurigheid van de bevindingen verifiëren. Onderzoek heeft aangetoond dat verhoogde ontsteking in de kransslagaders gerelateerd is aan een hoger risico op hart- en vaatziekten en fatale hartaanvallen. Het is daarom cruciaal dat deze technologie kan bijdragen aan de vroege detectie en behandeling van dergelijke aandoeningen.
Een uitgebreide studie, dat werd gepubliceerd in The Lancet, onderzocht 40.000 patiënten en ontdekte dat patiënten met ontstekingen in hun kransslagaders 20 tot 30 keer meer kans hadden om te sterven aan een hartaanval binnen tien jaar. Dankzij de AI technologie konden 45% van deze patiënten preventieve maatregelen nemen, zoals medicatie of veranderingen in levensstijl, om toekomstige hartaanvallen te voorkomen.

Mogelijk landelijke uitrol

Er loopt momenteel een pilot project in vijf ziekenhuizen in Oxford, Milton Keynes, Leicester, Liverpool en Wolverhampton. Binnen enkele maanden wordt een besluit verwacht over de bredere invoering van deze technologie binnen de National Health Service (NHS), het openbare gezondheidssysteem van het Verenigd Koninkrijk (VK). De National Institute for Health and Care Excellence beoordeelt momenteel hoe de technologie voor een landelijke uitrol kan worden ingezet.

Evaluatie over de hele wereld

Ook in de Verenigde Staten (VS) wordt de technologie geëvalueerd en is deze al goedgekeurd voor gebruik in Europa en Australië. De nieuwe aanpak biedt een veelbelovend perspectief op het gebied van preventieve cardiologie, waarbij vroegtijdige detectie en behandeling van hartziekten mogelijk wordt gemaakt.