Oud Meta werknemers lanceren AI proteïne model

Nieuws
door Thomas
maandag, 15 juli 2024 om 12:00
vooruitgang in machine learning voor persoonlijke gezondheidsmonitoring innovaties en hun impact
EvolutionaryScale is een nieuw biotech bedrijf opgericht dat is opgericht door voormalige Meta wetenschappers. Onlangs lanceerde ze ESM3, een van de grootste kunstmatige intelligentie (AI) modellen die ooit in de biologie sector zijn ontwikkeld. Het model is getraind op meer dan 2,7 miljard proteïne structuren waarmee het een krachtige tool is voor de analyse en ontwerp van eiwitten.
EvolutionaryScale heeft recentelijk $142 miljoen aan nieuwe financiering ontvangen. Het bedrijf geeft aan de fondsen in te zetten om ESM3 verder te ontwikkelen en toe te passen in diverse gebieden zoals geneesmiddelenontwikkeling en duurzaamheid.

Nieuwe fluorescerende eiwitten

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Een van de opmerkelijke prestaties van ESM3 is het creëren van nieuwe fluorescerende moleculen. Onder deze nieuwe creaties bevindt zich esmGFP, een eiwit dat qua structuur lijkt op natuurlijke fluorescerende eiwitten, maar een aanzienlijk verschillende aminozuurvolgorde heeft.
Daarnaast is een kleinere open-source versie van ESM3 vrijgegeven, waardoor wetenschappers wereldwijd toegang hebben tot geavanceerde tools. EvolutionaryScale plant daarnaast toekomstige toepassingen van ESM3 in duurzaamheid, waaronder het ontwerpen van enzymen die plastic kunnen afbreken, en in de ontwikkeling van nieuwe CRISPR eiwitten.

Regelgeving en veiligheid

Gezien de enorme rekenkracht die nodig is voor het trainen van ESM3, heeft EvolutionaryScale moeten voldoen aan strenge veiligheids- en rapportagevereisten van de Amerikaanse overheid. Specifieke sequenties, zoals die van virussen, zijn uitgesloten van de training van de open source versie van het model om veiligheidsredenen.

Doorbraak Alzheimer diagnostiek door AI model

AI vindt steeds meer toepassingen in de gezondheidszorg. Zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge een baanbrekend AI gestuurd voorspellingsmodel ontwikkeld voor de diagnose en prognose van Alzheimer, een ziekte die wereldwijd meer dan 55 miljoen mensen treft. Het Predictive Prognostic Model (PPM) gebruikt gegevens zoals cognitieve tests en MRI-scans om met een nauwkeurigheid van 81,66% te voorspellen of patiënten met milde cognitieve stoornissen (MCI) zullen evolueren naar Alzheimer. Het model is daarnaast in samenwerking met internationale instellingen ontworpen voor klinisch gebruik en kan wereldwijd worden toegepast.

Populair nieuws

Laatste reacties