Mayo Clinic ontwikkelt geavanceerde AI tool voor dementie diagnostiek

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 06 augustus 2024 om 12:00
hoe kunstmatige intelligentie de gezondheidsindustrie verandert
Onderzoekers van Mayo Clinic, een vooraanstaand non-profit ziekenhuis en onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten (VS), hebben een nieuw en innovatief kunstmatige intelligentie (AI) tool ontwikkeld die hersengolf patronen analyseert om vroegtijdige tekenen van dementie, zoals Alzheimer en Lewy body ziekte, te identificeren.

Onderzoek van Mayo Clinic

De technologie maakt gebruik van zogenaamde elektro-encefalogrammen (EEG's), die traditioneel vooral worden gebruikt voor de diagnose van epilepsie. Ze blijken echter ook effectief te zijn voor het opsporen van andere hersenaandoeningen.
De nieuwe AI tool is getraind op data van meer dan 11.000 patiënten, verzameld over een periode van tien jaar. Het systeem kan zes specifieke hersengolf patronen onderscheiden die kenmerkend zijn voor patiënten met Alzheimer of Lewy body ziekte. Deze patronen zijn niet aanwezig bij mensen zonder cognitieve problemen.

Toepassingen en voordelen

Een van de grootste voordelen van deze technologie is de mogelijkheid om hersengolf patronen snel en nauwkeurig te analyseren. Dit kan een kosteneffectieve, niet-invasieve methode bieden voor de vroege opsporing van cognitieve problemen, vooral in plattelandsgebieden en onderbediende regio's waar geavanceerde diagnostische tools zoals MRI's of PET scans minder beschikbaar zijn.

Toekomstige plannen

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om deze AI gedreven EEG-analyse te integreren in een bredere aanpak voor de diagnose van dementie. Dit zou hersenscans, bloedonderzoek en cognitieve tests combineren tot een volledig model voor hersengezondheid. Hoewel de technologie veelbelovend is, zijn er nog enkele jaren onderzoek nodig voordat deze breed toegankelijk wordt.

Uitdagingen

De integratie van AI in de klinische praktijk brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Zo is er nog een weg te gaan om zorgprofessionals uitgebreid te trainen om deze tools effectief te gebruiken. Bovendien is er een risico op overmatig vertrouwen op AI ten koste van klinisch oordeel. Het is essentieel om AI te balanceren met menselijke expertise om tot een juiste diagnose te komen.