OpenAI stelt lancering nieuwe AI detectietool uit

Nieuws
door Thomas
maandag, 05 augustus 2024 om 12:00
agi sam altman openai
OpenAI, het kunstmatige intelligentie (AI) bedrijf achter ChatGPT en DALL-E, heeft een nieuwe geavanceerde tool waar het aan werkt uitgesteld, volgens bronnen van media platform The Wall Street Journal. Het gaat om een model dat met grote precisie kan vaststellen of tekst is gegenereerd door hun eigen populaire ChatGPT model. Een belangrijke reden voor de vertraging is echter de zorg dat de detectietool kan worden gemanipuleerd door kwaadwillende partijen. OpenAI heeft vastgesteld dat er methoden zijn waarmee de tool kan worden omzeild, wat het risico op misbruik vergroot.

Ethische problemen

Het bedrijf benadrukt ook dat het belangrijk is om de ethische en sociale gevolgen van dergelijke technologie zorgvuldig af te wegen. Zo maakt OpenAI zich zorgen over de mogelijke impact op niet-Engelssprekenden. De tool zou hen kunnen ontmoedigen om AI te gebruiken voor het genereren van tekst, omdat vertalingen van Engels naar andere talen de detectie kunnen compliceren. Dit zou kunnen leiden tot een oneerlijke benadeling van deze groep gebruikers.
Ondertussen zijn er al andere detectietools op de markt. Echter, volgens OpenAI behaalt geen van deze tools een hoge nauwkeurigheid. De door OpenAI ontwikkelde tool zou de eerste zijn die gebruik maakt van onzichtbare watermerken en eigen detectiemethoden specifiek voor hun modellen.

OpenAI introduceert zoekmachine SearchGPT

OpenAI timmert hard aan de weg en is ook bezig met een nieuwe zoekmachine, genaamd SearchGPT. Het maakt gebruik van generatieve AI om op een converserende manier zoekopdrachten te beantwoorden. SearchGPT combineert de geavanceerde AI modellen van OpenAI met internet zoekfuncties, wat resulteert in up-to-date informatie en duidelijke links naar relevante bronnen.
Het uiteindelijke doel is om SearchGPT te integreren in ChatGPT, waardoor het geen op zichzelf staand product blijft. OpenAI positioneert zich hiermee als concurrent van Google en Bing. De innovatieve tool is aanvankelijk beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de wachtlijst om de nieuwe zoekfunctie te proberen.