Big Techs slokt veelbelovende AI-startups op

Nieuws
maandag, 29 juli 2024 om 15:30
big techs slokt veelbelovende ai startups op
Veelbelovende AI-startups in Silicon Valley worden steeds vaker opgeslokt door grote technologiebedrijven zoals Microsoft en Amazon. Dit heeft geleid tot toenemende zorgen over de impact op innovatie en concurrentie in de snelgroeiende generatieve AI-sector.

Bedreiging voor onafhankelijkheid

Recentelijk hebben startups zoals Inflection AI en Adept gezien hoe oprichters en belangrijke medewerkers stilletjes vertrekken om zich bij deze techgiganten aan te sluiten. Critici beweren dat deze deals, ondanks de ontkenningen van de betrokken bedrijven, vermomde overnames zijn die ontworpen zijn om de aandacht van mededingingsautoriteiten te vermijden.
Zelfs OpenAI, de maker van ChatGPT, heeft een nauwe relatie met Microsoft, die $13 miljard heeft geïnvesteerd in ruil voor exclusieve toegang tot OpenAI's geavanceerde modellen. Amazon heeft een vergelijkbare samenwerking met Anthropic, een andere prominente speler in de AI-sector.
Startups zoals Character AI hebben moeite om de benodigde financiering op te halen om onafhankelijk te blijven, en bedrijven zoals het Franse Mistral zijn bijzonder kwetsbaar voor overnames door techreuzen. Het ontwikkelen van geavanceerde generatieve AI vereist enorme hoeveelheden rekenkracht en gespecialiseerde servers, iets wat alleen de grootste technologiebedrijven kunnen bieden.
Volgens Sriram Sundararajan, een tech-investeerder en adjunct-faculteitslid aan de Leavey School of Business van de Santa Clara University, bepalen de partijen met het meeste geld de regels en ontwerpen ze uitkomsten in hun voordeel. Dit leidt tot een situatie waarin generatieve AI niet langer wordt ontwikkeld in garages, maar binnen goed gefinancierde laboratoria.

Gevolgen voor innovatie

Het samengaan met grote technologiebedrijven heeft voordelen, zoals toegang tot aanzienlijke financiële middelen die de ontwikkeling versnellen. Abdullah Snobar, uitvoerend directeur van DMZ, een startup incubator in Toronto, stelt dat dit de wielen gesmeerd houdt en de vooruitgang bevordert.
Echter, deze nauwe banden met grote techreuzen kunnen ook de concurrentie verstikken. Er is een risico dat een paar grote bedrijven de creatieve en innovatieve 'juice' uit de sector zuigen, aldus Snobar.

Reacties

De grote vraag is of overheidsregulatoren actie zullen ondernemen. De Israëlische cybersecuritybedrijf Wiz annuleerde onlangs plannen om aan Google te verkopen, deels uit angst dat de deal niet zou overleven onder mededingingsregels.
De Amerikaanse, Europese en Britse toezichthouders hebben onlangs een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze stellen dat ze niet zullen toestaan dat grote techbedrijven de opkomende AI-industrie domineren. Dit is een teken dat de regelgeving de AI-sector begint in te halen, aldus Sundararajan.

Populair nieuws