Bitcoin miners overwegen transitie naar AI

Nieuws
door Thomas
woensdag, 21 augustus 2024 om 12:00
chatgpt en midjourney weigeren afbeelding te maken met donald trump en bitcoin
Bitcoin (BTC) miners gebruiken hun GPU’s om transacties van het Bitcoin netwerk te verifiëren. Voor deze complexe uitdaging ontvangen de miners een bijdrage, in de vorm van BTC. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de vraag naar energie biedt echter nieuwe kansen voor miners die hun winstgevendheid willen verhogen. Mining bedrijven staan echter voor een cruciale beslissing: blijven ze zich richten op de crypto markt of schakelen ze hun energie-infrastructuur om naar kunstmatige intelligentie (AI)?

Winstpotentieel

De motivatie voor een mogelijke verschuiving naar AI is voornamelijk financieel. Waar Bitcoin mining momenteel tussen de $0,15 en $0,20 per kilowattuur oplevert, kunnen AI gerelateerde operaties tot wel $2 tot $3 per kilowattuur genereren. Het is een potentieel gigantische groei van zo’n 900% tot 1.900%. Dit maakt de overgang aantrekkelijk, vooral nu veel miners te maken hebben met dalende marges na de recente Bitcoin halving in april 2024. Bij deze halvering werd de beloning voor miners gehalveerd, wat een aanzienlijke impact had op de sector.

Diversificatie

De huidige centralisatie in de Bitcoin miningsector speelt ook een rol in deze verschuiving. Slechts een handvol miningpools controleert 80% van de totale hash-snelheid, wat de concurrentie vermindert, het netwerk kwetsbaarder maakt voor manipulatie, en kleinere miners dwingt om te opereren met extreem lage marges, wat uiteindelijk innovatie en decentralisatie belemmert. Om zich te beschermen wordt diversificatie noodzakelijk. Door zich te richten op AI kunnen miners hun inkomstenstromen spreiden en de risico’s van de volatiele cryptomarkt verminderen.

Uitdagingen voor AI transitie

Hoewel de winstpotentie van AI groot is, zijn er ook aanzienlijke uitdagingen. AI-infrastructuur vereist andere apparatuur, zoals gespecialiseerde GPU's in plaats van de ASIC's die gebruikt worden voor BTC mining. Bovendien moeten AI faciliteiten dicht bij stedelijke gebieden gevestigd zijn om vertragingen te voorkomen, wat extra kosten met zich meebrengt. Een AI installatie kost ongeveer $15 miljoen per megawatt, vergeleken met $1 miljoen voor Bitcoin mining.

Populair nieuws

Laatste reacties