OpenAI en Condé Nast sluiten meerjarige samenwerking

Nieuws
door Thomas
woensdag, 21 augustus 2024 om 10:00
openai kondigt nieuwe opties aan voor gratis gebruikers van chatgpt
OpenAI en uitgeverij Condé Nast hebben een meerjarige overeenkomst getekend die ervoor zorgt dat content van bekende merken zoals Vogue, Wired en The New Yorker wordt geïntegreerd in OpenAI producten zoals de chatbot ChatGPT en de nieuwe zoektool SearchGPT.
De samenwerking biedt OpenAI toegang tot een uitgebreide collectie aan artikelen en moet bijdragen aan het trainen van taalmodellen als aan het leveren van actuele informatie via kunstmatige intelligentie (AI) gestuurde zoekopdrachten. De overeenkomst sluit aan bij eerdere deals die OpenAI heeft gesloten met andere uitgevers, zoals Time Magazine, Financial Times en Le Monde.
Volgens Brad Lightcap, COO van OpenAI, speelt de samenwerking een cruciale rol in het garanderen van nauwkeurigheid en integriteit in de manier waarop AI nieuws presenteert, een onderwerp dat de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest. Hij benadrukt dat kwaliteitsjournalistiek beschermd moet worden, zelfs nu AI steeds meer ingezet.

Voor- en nadelen voor de media

Voor Condé Nast is de samenwerking met OpenAI een lucratieve deal. CEO Roger Lynch stelt dat technologiebedrijven in de afgelopen jaren een aanzienlijk deel van de advertentie inkomsten hebben overgenomen. De deal biedt nu een kans om inkomsten te genereren door middel van licenties en eerlijke compensatie voor het gebruik van hun content. Niet alle uitgevers zijn echter positief. Uitgevers zoals The New York Times en The Intercept hebben alsnog juridische stappen ondernomen tegen OpenAI voor het zonder toestemming gebruiken van hun content.

Personeelswisselingen

OpenAI ziet enkele belangrijke medewerkers vertrekken. Mede-oprichter John Schulman verlaat het bedrijf en stapt over naar AI concurrent Anthropic. Schulman, een belangrijke kracht achter de ontwikkeling van ChatGPT en alignment-onderzoek, wil zich bij Anthropic richten op nieuwe perspectieven binnen AI veiligheid.
Daarnaast neemt mede-oprichter en president Greg Brockman tot eind dit jaar verlof, na negen jaar intensieve betrokkenheid. Ook productmanager Peter Deng, eerder werkzaam bij Meta en Uber, heeft OpenAI verlaten. Deze personeelswisselingen volgen op een periode van sterke groei en verandering binnen OpenAI.

Populair nieuws

Laatste reacties