AI die zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitvoert

Nieuws
door Thomas
donderdag, 22 augustus 2024 om 10:00
onderzoek van microsoft en linkedin welke impact heeft ai op werk in 2024
Onderzoekers van de University of British Columbia hebben een kunstmatige intelligentie (AI) systeem ontwikkeld dat zelfstandig wetenschappelijke experimenten kan bedenken, uitvoeren en evalueren. Hoewel de resultaten tot nu toe bescheiden zijn, toont dit project een belangrijke stap richting een nieuwe manier van leren voor AI.
Dit zogenoemde "open-einde leren" stelt de AI in staat om zelfstandig ideeën te verkennen en te testen, zonder afhankelijk te zijn van vooraf door mensen ingevoerde data of instructies. In tegenstelling tot traditionele AI systemen, die sterk afhankelijk zijn van vooraf gedefinieerde datasets, laat deze benadering de AI leren door middel van experimenteren en ontdekken. Grootschalige taalmodellen (LLMs) spelen hierin een cruciale rol. Ze helpen de AI namelijk te bepalen welke ideeën het meest veelbelovend zijn, wat het systeem in staat stelt om op eigen initiatief innovaties te ontwikkelen.

Toekomstpotentieel

Hoewel de huidige resultaten vooral kleine verbeteringen aan bestaande algoritmes laten zien, benadrukken experts dat er veel potentie is als de technologie zich door blijft ontwikkelen. Het idee dat AI zelfstandig kennis kan ontwikkelen en complexe taken kan volbrengen, opent deuren naar krachtige en veelzijdige systemen. Toch zijn er ook risico's verbonden aan dit concept. Als AI's autonoom opereren, bestaat het gevaar dat ze "foute" of onbetrouwbare agents creëren die ongewenst gedrag vertonen.
Ook bedrijven zien autonome AI agents als de volgende grote doorbraak. Desondanks blijft het onzeker of deze systemen ooit echt baanbrekende ontdekkingen kunnen doen die verder gaan dan menselijke capaciteiten.

Professor haalt $43 Miljoen op aan financiering

AI blijkt een lucratieve business.Zo heeft Sean Ren, universitair hoofddocent aan de University of Southern California (USC), met zijn AI start-up Sahara AI $43 miljoen aan financiering opgehaald. Het bedrijf, opgericht in 2023, richt zich op het ontwikkelen van een platform dat technologie integreert voor auteursrechtenbeheer en het volgen van activa in de AI sector. De investeringen komen van onder andere Pantera Capital en Binance Labs.

Populair nieuws

Laatste reacties