De 10 grootste AI-trends van 2025 waar iedereen al klaar voor moet zijn

Nieuws
dinsdag, 24 september 2024 om 14:39
robot
Er is weinig twijfel dat kunstmatige intelligentie (AI) in 2025 de meest besproken technologie is. Wat zijn de trends het volgende jaar en welke oplossingen komen er op de markt? Zakenblad Forbes zet de tien belangrijkste trends op een rijtje.
2024 zag bijna elke grote softwaretool haastig generatieve AI-functionaliteit integreren. In 2025 voorspel ik dat er meer doordachte overwegingen zijn over hoe mensen samen kunnen werken met AI om onze technische vaardigheden te verbeteren, terwijl we tijd vrijmaken om onze creatieve en interpersoonlijke vaardigheden toe te passen op banen die machines nog niet aankunnen.
In plaats van simpelweg overal chatbots toe te voegen, zullen slimme bedrijven op deze manier in het komende jaar echte waarde uit AI beginnen te genereren.

1. Geautomatiseerde besluitvorming in real-time

Nu bedrijven de uitdagingen van strategisch AI-gebruik beginnen te begrijpen, zullen degenen met verdergevorderde AI-strategieën overgaan naar end-to-end automatisering van hele bedrijfsprocessen.
Dit gebeurt waarschijnlijk in logistiek, klantenservice en marketing, waar algoritmen beslissingen nemen zoals voorraadbeheer of het reageren op klantvragen met minimale menselijke tussenkomst.
Dit zal leiden tot grotere efficiëntie en het vermogen om sneller te reageren op veranderende klantgewoonten of marktomstandigheden.

2. Verantwoordelijke AI

In 2025 zal er een groeiend besef zijn van het belang van het ontwikkelen en implementeren van AI op een ethische, veilige, transparante en betrouwbare manier, met respect voor intellectuele eigendomsrechten. Hoewel sommige hiervan gedreven zijn door wetgeving (meer hierover hieronder), groeit ook het bewustzijn van de schade die onverantwoord gebruik van AI kan veroorzaken.
We zijn ons nu bewust van de gevaren van AI-bias en begrijpen dat het verminderen hiervan een gezamenlijke inspanning vereist. Bedrijven die ervoor kiezen dit te negeren of bochten af te snijden in 2025, kunnen rekenen op slechte publiciteit, druk van toezichthouders en een gebrek aan vertrouwen van hun klanten.

3. Generatieve video

Stel je voor dat je het script van een film of een korte videosectie kunt typen en het direct voor je ogen tot leven ziet komen. Denk aan ChatGPT, maar dan voor bewegende beelden. OpenAI demonstreerde dit jaar een proof-of-concept met het Sora-model, en 2025 kan het jaar zijn waarin dit beschikbaar komt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat iemand prompts zal gebruiken om films te maken die kunnen concurreren met Disney, is het een fascinerend kijkje in de toekomst van generatieve AI.

4. Volgende generatie spraakassistenten

AI-spraakassistenten (zoals Siri of Alexa) maken al jaren deel uit van ons leven, maar hun gespreksvaardigheden zijn traditioneel vrij beperkt. Dit jaar demonstreerde OpenAI een nieuwe "onderbreekbare" geavanceerde spraakmodus voor ChatGPT, die in staat is een opvallend mensachtige conversatie te voeren.
En Google is al begonnen met het integreren van zijn Gemini-chatbot in mobiele apparaten, ter vervanging van de verouderde "Hey Google"-functionaliteit.
In 2025 verwacht ik dat deze mogelijkheden in steeds meer apparaten zullen verschijnen, waardoor natuurlijkere en nuttigere spraak-naar-spraak communicatie mogelijk wordt.

5. AI-Wetgeving en Regelgeving

Overheden en wetgevers hebben tot nu toe moeite gehad om AI te reguleren. Dit jaar zijn wetten aangenomen in de EU en China die proberen het potentieel van AI voor schade te beperken. Maatregelen omvatten het strafbaar stellen van deepfakes en het reguleren van het gebruik ervan in sectoren zoals financiën en rechtshandhaving.
In 2025 kunnen we meer regelgeving verwachten, met een focus op het prioriteren van mensenrechten en het beperken van discriminatie en desinformatie.

6. Autonome AI-Agenten

De meeste AI-tools die we tegenwoordig gebruiken voeren eenvoudige taken uit, zoals tekst genereren of gegevens interpreteren om voorspellingen te doen.
AI-agenten zijn echter in staat om te opereren zonder nauwkeurige instructies, waarbij ze meerdere taken combineren en hun gedrag aanpassen op basis van de resultaten die ze bereiken.
Dit is te zien als een belangrijke stap richting “algemene” AI, die zichzelf kan toepassen op verschillende soorten taken. Het roept echter ook ingewikkelde vragen op over de noodzaak van toezicht en verantwoording.

7. Navigeren in een post-waarheidswereld

Het omgaan met de explosie van nepcontent en valse nieuwsberichten, die dankzij AI zijn te genereren, zal een grote uitdaging zijn voor de samenleving in 2025.
Dit jaar zijn er al pogingen tot verkiezingsinterventies geweest op wereldwijde schaal. Sommigen zeggen dat we een “post-waarheid” tijdperk hebben bereikt, waarin we niet langer kunnen vertrouwen op wat we met onze eigen ogen zien.
In 2025 verwacht ik dat de samenleving begint zich aan te passen om hiermee om te gaan, gedreven door wetgeving, onderwijs en op het grassroots niveau.

8. Kwantum AI

Hoewel het nog in de beginfase verkeert, kan kwantumcomputing – dat gebruikmaakt van de vreemde eigenschappen op subatomair niveau om bepaalde berekeningstaken ongekend snel uit te voeren – AI revolutioneren.
Het stelt algoritmen in staat om honderden miljoenen keren sneller te werken dan met standaard computers.
Het zou AI niet alleen sneller maken, maar ook in staat stellen nieuwe taken aan te pakken en nieuwe mogelijkheden te openen in bijvoorbeeld medicijnontwikkeling en energiewinning.

9. AI in Cybersecurity en Defensie

Cyberaanvallen zullen in 2025 steeds frequenter en complexer worden. Dit betekent dat AI-systemen nog belangrijker zullen worden bij het detecteren van potentiële inbraken, het identificeren van afwijkingen, en het automatiseren van cyberbeveiligingssystemen om bedreigingen aan te pakken voordat ze ernstige schade aanrichten.
Het gaat niet alleen om onzichtbare algoritmen: chatbots zullen ook een rol spelen door phishing-aanvallen te simuleren en ons te leren hoe we pogingen tot oplichting kunnen herkennen.

10. Duurzame AI

Er zijn twee aspecten aan deze trend. Ten eerste is er een groeiend bewustzijn van het enorme stroomverbruik van cloud-gebaseerde AI-systemen, en we zullen een serieuze inspanning zien om over te schakelen naar duurzame energiebronnen in datacenters.
Ten tweede zijn er enorme mogelijkheden voor AI-toepassingen die duurzaamheid kunnen bevorderen, zoals het verminderen van water- en pesticidengebruik in de landbouw en het efficiënter routeren van verkeer in steden om vervuiling te verminderen.