Microsoft en BlackRock starten fonds voor AI van $30 miljard

Nieuws
woensdag, 18 september 2024 om 12:55
microsoft en blackrock starten 30 miljard fonds voor ai
BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, en technologiegigant Microsoft hebben plannen aangekondigd voor de lancering van een investeringsfonds ter waarde van meer dan 30 miljard dollar. Dit fonds is gericht op het bouwen van datacenters en energieprojecten om te voldoen aan de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) en de benodigde infrastructuur.
Het fonds wordt opgezet in samenwerking met Global Infrastructure Partners (GIP), een nieuwe afdeling van BlackRock. Naast Microsoft en BlackRock zullen ook Nvidia, de snelgroeiende chipfabrikant, en het door Abu Dhabi gesteunde investeringsbedrijf MGX deelnemen aan dit initiatief. Dat meldt de Financial Times.

Groeiende behoefte aan energie en infrastructuur

De snelle ontwikkeling van AI-technologieën vereist aanzienlijk meer rekenkracht en energie dan eerdere technologische innovaties. Dit legt een enorme druk op de bestaande energie- en datanetwerken. Volgens het Internationaal Energieagentschap kan het wereldwijde elektriciteitsverbruik van datacenters tegen 2026 meer dan 1.000 terawattuur bedragen, meer dan het dubbele van het verbruik in 2022.
In de Verenigde Staten, waar een derde van de wereldwijde datacenters is gevestigd, stijgt de elektriciteitsvraag voor het eerst in decennia aanzienlijk. Dit wordt deels veroorzaakt door de energie-intensieve faciliteiten die nodig zijn voor AI-toepassingen. Prognoses voor de groei van de elektriciteitsvraag in de VS over vijf jaar zijn bijna verdubbeld in het afgelopen jaar, van 2,6 procent naar 4,7 procent.

Strategische samenwerkingen en duurzaamheidsdoelen

Larry Fink, CEO van BlackRock, benadrukte het belang van deze investering: "In mijn bijna 50 jaar in de financiële sector heb ik nog nooit zoveel vraag gezien naar energie-infrastructuur." Het nieuwe fonds is een antwoord op deze groeiende behoefte en stelt zich ten doel om toekomstige capaciteitsknelpunten te voorkomen.
Microsoft heeft zich gecommitteerd aan duurzame energie en streeft ernaar om tegen 2030 100 procent van zijn energieverbruik te matchen met aankopen van CO2-vrije energie. Eerder dit jaar ging het bedrijf een samenwerking aan met het Canadese Brookfield Asset Management om 10 miljard dollar te investeren in hernieuwbare elektriciteitsprojecten.
Brad Smith, president van Microsoft, verklaarde: "Het land en de wereld hebben meer kapitaalinvesteringen nodig om de ontwikkeling van de benodigde AI-infrastructuur te versnellen. Dit soort inspanningen is een belangrijke stap."

Toekomst

Met deze gezamenlijke inspanning hopen BlackRock, Microsoft en hun partners niet alleen te voldoen aan de huidige vraag naar AI-infrastructuur, maar ook om duurzame en schaalbare oplossingen te bieden voor de toekomstige technologiemarkt. Door te investeren in zowel energie- als datainfrastructuur zetten zij een belangrijke stap in het faciliteren van verdere innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie.