Hoe huisartsen steeds vaker AI tools gebruiken

Nieuws
door Thomas
woensdag, 18 september 2024 om 12:00
gezondheidszorg ai machien learning
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een tal van toepassingen. Zo zien we dat de technologie ook een opkomst maakt onder huisartsen, waar het een belangrijk hulpmiddel blijkt voor dagelijkse taken.
Uit een recente enquête, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Health and Care Informatics, blijkt dat een op de vijf huisartsen in het Verenigd Koninkrijk (VK) gebruikmaakt van AI tools zoals ChatGPT. Van de 1.006 ondervraagde huisartsen gaf 20% aan generatieve AI te gebruiken in hun klinische werk.
Een ander onderzoek van het cloud infrastructuur platform VULTR toont aan dat de sector gebruikmaakt van gemiddeld 170 AI modellen, waarbij 81% van de oaganisaties in 2023 betere resultaten rapporteert, zoals hogere klanttevredenheid en omzetgroei.

Ondersteuning bij administratieve taken

Het onderzoek laat zien dat de technologie met name voordelen biedt bij administratieve taken. Zo geeft bijna 30% van de respondenten aan AI te gebruiken om documentatie op te stellen na afspraken met patiënten. Daarbij worden GP’s gebruikt om eenvoudig een samenvatting te schrijven op basis van de notities die tijdens een gesprek zijn gemaakt. Daarnaast meldt 28% van de respondenten AI tools te gebruiken om alternatieve diagnoses voor te stellen, terwijl een kwart van de deelnemers AI inzet om behandelopties te suggereren.
Naast het toepassen van GP’s zien we ook andere AI technologieën die hun weg vinden in ziekenhuizen. Zo bieden innovaties in 3D beeldvorming cruciaal om artsen sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen.

Risico’s 

Hoewel generatieve AI voordelen biedt, wijzen de onderzoekers ook op risico's. Een belangrijk aandachtspunt is de risico’s ten opzichte van privacy. We weten nog altijd niet precies hoe de bedrijven achter de chatbots hun informatie opslaan. Daarnaast kunnen we ook te afhankelijk worden van de AI gegenereerde antwoorden. Hoewel de GP’s over het algemeen accuraat zijn, staat ze er ook om bekend te “hallucineren”, waarbij er informatie wordt gedeeld dat totaal niet klopt.

Populair nieuws