De wereld bevindt zich in een technologische renaissance, ook wel de "intelligente eeuw" genoemd. Volgens Mirek Dusek, directeur bij het World Economic Forum, zorgen technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), quantumcomputing en duurzame energie voor een ongekende transformatie van industrieën en onze samenleving. De ontwikkelingen groeien niet alleen exponentieel, maar versterken ook elkaar, wat leidt tot innovatieve doorbraken op gebieden zoals energieproductie en duurzaamheid.
Zo opent de doorbraak van generatieve AI twee jaar geleden een overvloed aan nieuwe mogelijkheden. De technologie biedt niet alleen ongekende kansen om content te creëren, maar versnelt ook processen in sectoren zoals gezondheidszorg, financiën en softwareontwikkeling. Uit onderzoek van het internationale advies- en accountantskantoor PwC blijkt dat AI in 2030 een bijdrage van $15,7 biljoen kan leveren aan de wereldeconomie, waarvan $6,6 biljoen voortkomt uit verhoogde productiviteit. Daarnaast worden consumentenvoordelen geschat op $9,1 biljoen, dankzij verbeterde diensten en gepersonaliseerde ervaringen.
AI en robotica maken dusdanige sprongen dat men nu ook kijkt naar ruimteverkenning als volgende frontier. Robots zoals Tesla’s Optimus en NASA’s Valkyrie worden ontwikkeld om zware, repetitieve of gevaarlijke taken uit te voeren. In de ruimte, waar extreme temperaturen en risico’s heersen, kunnen deze robots taken uitvoeren die mensen niet aankunnen.
Hoewel de voordelen van generatieve AI veelbelovend zijn, zijn er ook risico's. Denk hierbij aan de enorme impact die het kan hebben op de arbeidsmarkt. Ook is het nog nooit zo makkelijk geweest om desinformatie te creëren en te verspreiden. Daarom benadrukt Dusek het belang van verantwoord technologisch beleid om de economische en maatschappelijke voordelen van deze innovaties maximaal te benutten.
De intelligente eeuw biedt enorme kansen voor economische groei en innovatie, maar alleen als bedrijven en overheden samenwerken om technologie op een verantwoorde manier te implementeren. Dit vereist duidelijke regelgeving, ethische richtlijnen en investeringen in onderwijs en bewustwording.