Hoe AI werknemers niet vervangt, maar juist efficiënter maakt

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 03 september 2024 om 12:00
onderzoek van microsoft en linkedin welke impact heeft ai op werk in 2024
Sinds de opkomst van ChatGPT in 2022 wordt er al langere tijd gewaarschuwd over een doemscenario waarin kunstmatige intelligentie (AI) de potentie heeft om enorm veel banen te vervangen. Hoewel deze mogelijkheid reëel is, lijkt dit scenario voorlopig nog toekomstmuziek. Op korte termijn zullen we waarschijnlijk veranderingen zien, maar niet in de omvang die velen vrezen. In plaats van banen op grote schaal te vernietigen, blijkt AI voorlopig nog een krachtig hulpmiddel dat werknemers kan helpen om efficiënter te werken en hun productiviteit te verhogen.
Onderzoek bevestigt dat AI de productiviteit verhoogt. Werknemers die A -tools zoals chatbots gebruiken, zijn tot 14% productiever. De stijging is het meest significant bij minder ervaren werknemers.

Voorbeelden uit de praktijk

Een voorbeeld waar we dit in de praktijk zien is bij het bedrijf Alorica, dat wereldwijd klantenservice centra beheert. Alorica heeft een AI vertalingstool geïntroduceerd die medewerkers in staat stelt om in 200 verschillende talen en 75 dialecten te communiceren met klanten, zonder dat er extra personeel nodig is.
Ook IKEA gebruikt AI op een vergelijkbare manier, niet om personeel te vervangen, maar om hen te ondersteunen in meer complexe taken. IKEA heeft bijvoorbeeld 8.500 werknemers opnieuw getraind om, met behulp van AI, meer geavanceerde klantvragen te behandelen.

Technologische doorbraak

De opkomst van AI is vergelijkbaar met eerdere technologische doorbraken, zoals de introductie van de stoommachine en elektriciteit. Hoewel deze innovaties aanvankelijk banen vernietigden, creëerden ze uiteindelijk nieuwe werkgelegenheid en verhogen ze de algehele productiviteit. AI lijkt dit patroon te volgen door bepaalde taken te automatiseren, terwijl het tegelijkertijd nieuwe banen en verantwoordelijkheden genereert.

De echte risico’s van AI

Als het aan de wetenschappers van MIT ligt, zijn er andere risico’s waar we ons zorgen over moeten maken. Zo is er een belangrijk gevaar dat mensen een ongepaste emotionele hechting ontwikkelen aan AI. Daarnaast bedreigt AI mogelijk de vrije wil, aangezien overmatig vertrouwen in beslissingen van de technologie ons kritisch denkvermogen kan verzwakken. Tenslotte zien de MIT wetenschappers deepfakes als een groeiend gevaar voor desinformatie.