Wat kan een presidentschap van Kamala Harris betekenen voor AI

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 23 juli 2024 om 10:00
amerika china ai leger
Met het terugtrekken van president Joe Biden uit de presidentsrace, lijkt vice-president Kamala Harris de Democratische kandidaat te worden. Biden heeft zijn volledige steun uitgesproken voor Harris, wat haar positie in de race aanzienlijk versterkt. Voor de kunstmatige intelligentie (AI) en tech-industrie is het de grote vraag wat dit gaat betekenen.

Tech-industrie connecties

Harris heeft diepe banden met de tech industrie, vooral in Silicon Valley. Ze heeft steun gekregen van verschillende invloedrijke figuren zoals venture capitalist John Doerr, de legendarische angel investor Ron Conway en mede-oprichter van LinkedIn Reid Hoffman

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Echter, haar relatie met de tech-industrie is niet zonder controverse. Critici beweren dat Harris als procureur-generaal van Californië niet voldoende deed om de groeiende macht van techgiganten te beteugelen. Ondanks deze kritiek heeft Harris als senator tech CEO's openlijk bekritiseerd en gepleit voor strengere regelgeving, met name op het gebied van privacy en de bestrijding van misinformatie op sociale netwerken.

Regulering van AI

Een belangrijk aspect van Harris' technologiebeleid is de regulering van AI. Zowel Harris als Biden hebben gepleit voor een evenwichtige aanpak waarbij zowel publieke bescherming als innovatie worden bevorderd. Ze hebben vrijwillige toezeggingen van bedrijven gezien als een eerste stap naar een veiligere AI toekomst, waarbij ze benadrukken dat zonder regulering sommige technologiebedrijven winst boven welzijn en veiligheid kunnen stellen.
Wat betreft TikTok heeft Harris verklaard dat de nationale veiligheidszorgen over de Chinese eigenaar ByteDance serieus moeten worden genomen, maar dat er geen plannen zijn om het platform te verbieden.

Amerikaanse overheid onderzoekt AI monepolies

Op 5 juni meldde The New York Times dat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) en de Federal Trade Commission (FTC) onderzoek doen naar mogelijke monopolistische praktijken binnen de AI industrie. Grote bedrijven zoals Microsoft, NVIDIA en OpenAI staan onder de loep. Het DOJ richt zich specifiek op NVIDIA, terwijl de FTC Microsoft en OpenAI onderzoekt.

Laatste reacties