Investeerder waarschuwt voor bubbel in AI aandelen

Nieuws
door Thomas
donderdag, 11 juli 2024 om 10:00
32 aiwerldnl hoe ai gebruiken bij online investeren
James Ferguson, de oprichter van MacroStrategy Partnership, waarschuwt in een recente podcast voor een overwaardering van kunstmatige intelligentie (AI) bedrijven. De huidige opwinding rond de technologie doet volgens Ferguson denken aan de dot-com bubbel van de jaren '90. Hij vreest dat de overenthousiaste investeringen in AI een situatie zal creëren die voor veel investeerders slecht zal eindigen.
Ferguson waarschuwt specifiek voor de overwaardering van AI gerelateerde aandelen zoals Nvidia. Hij vergelijkt de huidige situatie met bedrijven zoals Cisco en Intel in de jaren '90, die na de crash niet aan de verwachtingen konden voldoen. Echter, wanneer de bubbel gaat barsten is volgens Ferguson moeilijk te voorspellen.

AI minder betrouwbaar dan gedacht

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Een belangrijk punt van zorg voor de investeerder is de betrouwbaarheid van grote taalmodellen (LLMs) zoals ChatGPT van OpenAI. Deze modellen hebben de neiging om feiten en bronnen te verzinnen, wat ook wel 'hallucinaties' worden genoemd. Hierdoor zijn ze volgens Ferguson minder toepasbaar dan verwacht. Als de “AI hype” afkoelt verwacht de investeerder

Energieverbruik

Daarnaast benadrukt Ferguson het hoge energieverbruik van AI technologie. Een studie van de Amsterdam School of Business and Economics voorspelt dat AI-toepassingen tegen 2027 evenveel energie kunnen verbruiken als heel Nederland. Dit maakt het gebruik van AI kostbaar voor bedrijven, bovenop de reeds hoge kosten van de benodigde hardware.

Kansen voor “small-caps”

Ten slotte wijst Ferguson op de waarde buiten de AI-sector. Hij ziet potentieel in ondergewaardeerde Amerikaanse aandelen met een kleine marktkapitalisatie, die mogelijk aantrekkelijker worden na renteverlagingen. Voor beleggers betekent dit dat er nog steeds kansen zijn, mits ze bereid zijn om buiten de huidige hype te kijken.

Warren Buffett's AI investeringen

Ondanks de zogenoemde bubbel investeert de bekende belegger Warren Buffett aanzienlijk in AI gerelateerde bedrijven. Zijn portefeuille omvat Snowflake (0,2%), dat bedrijven helpt AI toepassingen te creëren via de Data Cloud. Ook bezit Buffet Amazon (0,5%) dat zijn AI positie versterkt met Amazon Web Services (AWS). Als laatste bezit Warren Buffet een grote hoeveelheid Apple, met een aandeel van 44,5%.

Populair nieuws

Laatste reacties